Home » Авторски страници, българи зад граница

Уникалният Илия Делев и неговите кристали. Българите в Бразилия помнят бай Илия

2017.12.06 Няма коментари
Spread the love

Илия Делев (1921-2012). Снимка: Geo.web.ru

Случайно попаднах на имиграционния документ на Илия Иванов Делев, с който през 1957-ма той законно се установява в Рорайма, след няколко годишно пребиваване във Венесуела. За мен бай Илия, както го наричахме в геоложките среди в България, е един от най-успелите български имигранти в Бразилия, но с изключително авантюристична и невероятна история, за която и филм може да се направи. За тези, които не са чували за него, той е милионер и колекционер на гигантски кристали и минерали, събирани над 40 години в Бразилия, които в момента са експонати в природонаучните музеи по света.

Снимка: Даниел Методиев

Накратко, той е роден в шуменското село Злокучен през 1921-ва година. Участва във Втората световна война като помощник пилот на български бомбардировач, а след края й, през 1946-та заминава в Чехословакия, като градинар. От там, с риск за живота си преминава нелегално границата с Австрия, а в последствие по същия начин преминава Алпите и границата с Италия. През 1948-ма, след едногодишно пребиваване по бежанските лагери в Рим и Неапол, успява да замине в Перу и там започва работа, като земеделец във фазенда. От 1948-ма до 1957-ма (до идването си в Бразилия), Илия Делев работи като миньор в оловно-цинкови мини в Перу, а така също като дървосекач. Странства и работи също и в Чили, Боливия, Еквадор и Колумбия. А в последствие заминава на работа в нефтодобива във Венецуела, като се изявява, също така, като златотърсач по поречието на р. Ориноко.

Източник: Илия Делев. Феноменалните кристали и колекционерът. Златоструй, София, 1995

Идвайки в Бразилия, той заминава за горното поречие на Рио Бранко в амазонската джунгла. Там остава няколко години, като за този период се подвизава като гаримпейро на диаманти. Имено с тази си дейност Илия Делев натрупва начален капитал. Заедно с още двама местни открива голямо количество диаманти и така осъществява детската си мечта. Живее за кратко време в Манаус, Пернамбуко и Баия, и през 1961-ва година “слиза” в Минас Жерайс, като се установява в Говернадор Валадарес по поречието на Рио Досе. Там живее до към края на 80-те, като за този огромен период от време съставя може би най-голямата частна колекция на гигантски кристали и минерали в света.

Кварц от Бразилия. Музей на уникалните кристали “Илия Делев”, София. Снимка: А. Евсеев

След като между 1983-та и 1988-ма той продава една огромна част от колекцията си на природонаучния музей в Париж, както и на няколко други музеи в Холандия и САЩ, а също така дарява не малка част от колекцията си на България, като с това дава начало за основаване на Музея за земята и хората в София. Илия Делев се установява в Рио де Жанейро и живее там 10-тина години. Последните години от живота си живее в Париж и умира на 91-годишна възраст, през 2012-та.

Морион от Бразилия. Тегло на кристала 103 кг. Снимка: А. Евсеев

Животът му и личната му история са невероятни и впечатляващи. Удостоен е от Сорбоната и лично от президента Франсоа Митеран, както и от Тодор Живков (за приноса му към “13 века България”) с медали и почетни титли, за особен принос към световните природни науки, и по-специално към минералогията и кристалографията. Не знам дали е оставил някакви наследници в Бразилия. Бих се радвал да разбера нещо по въпроса. Знам, че тук, в Бразилия, е бил женен за французойка.

Книгата на Илия Делев “Феноменалните кристали и колекционерът”, в която той описва целия си живот, странстванията си и перипетите си, колекцията, музеите и т.н., е отпечатана през 1995 г. в София. Доколкото ми е известно, все още може да се намери на площад “Славейков”.  Ако някой знае и може да добави нещо любопитно, свързано с живота на този забележителен българин, оставил светли дири тук, в Бразилия, и известен в целия свят, ще бъда благодарен да го направи.

Музей на уникалните кристали “Илия Делев”. Снимка: А. Евсеев

.

Даниел Методиев,

Сао Жосе дос Кампос, Бразилия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.