Home » Авторски страници, политика

Мохамед бин Салман. Един принц и РЕВОЛЮЦИЯ?

2017.10.25 Няма коментари

Коментар на Григор Лилов

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман

“Това, което се случи през последните 30 години, не е Саудитска Арабия. Това, което се случи в региона през последните 30 години, не е Близкият изток. След иранската революция през 1979 г. хората искаха да копират този модел в различни страни, като една от тях е Саудитска Арабия. Не знаехме как да се справим с него. И проблемът се разпространи по целия свят. Сега е моментът да се отървем от него.”

“Ние просто се връщаме към това, което следвахме – умерен ислям, отворен към света и към всички религии. 70% от саудитците са по-млади от 30 години, като се борим с екстрeмистката пропаганда, ще успеем да унищожим естремизма сега и веднага.”

“Ние сме държава от Г20. Една от най-големите световни икономики. Ние сме в средата на три континента. Промяна на Саудитска Арабия към по-добро е средство за подпомагане на региона и промяна на света. Така че това се опитваме да направим тук. И се надяваме да получим подкрепа от всички.”

Това са откъси от интервюто на престолонасленика Мохамед бин Салман за “Гардиън”, който медията ще публикува утре. Това са откъси от изявлението му за нова икономическа зона и започващ процес на коренно преструктиране на нефтената икономика.

“Това е да дадеш на децата си социален живот” – твърдят саудитски политици.“Забавленията трябва да са опция за тях. Те са отегчени и възмутени. Жената трябва да успее да се захване с работа. Без това ние всички сме обречени. Всеки знае това – освен хората в малките градове. Но те ще се научат.”

В последните няколко месеца беше дадено право на жените да шофират, негласно се прекратява практиката на публични екзекуции, правата на страховитата религиозна полиция бяха орязани и тя вече не може да арестува и т.н.

Мохамед бин Салман със саудитски войници преди скокове с парашут

Мохамед бин Салман е роден в Джеда на 31 август 1985 г. и най-големият син на третата жена на крал Салман – Фахда. Завършва с отличен успех право в Кралския саудитски колеж и започва работа в частния сектор. В политиката влиза по настояване на баща си, като негов личен асистент. Тогава бъдещият крал е губернатор на провинция Рияд. Оттук нататък принцът започва да трупа титли и длъжности, повечето от които нямат особено практическо измерение. Все пак през 2013 г. става шеф на Кралския съд с ранг министър.

Когато баща му е коронясан, Мохамед бин Салман е назначен за военен министър на едва 29-годишна възраст, което го прави най-младият сред колегите му в световен мащаб.

Твърди се, че има голяма популярност сред младежите в кралството. Около половината от населението на Саудитска Арабия (32,7 млн. души) е под 25 г. Оглавява и Съвета за икономическо развитие, чиято цел е да реформира зависимата от износа на петрол икономика на страната. Поема контрол над производството и износа на нефт и над националния фонд за инвестиции.

Женен е за Сара бин Машур ал Сауд, с която имат две момчета и две момичета. За разлика от повечето членове на кралското семейство, той няма други съпруги. Казва, че модерният начин на живот не му оставя време за това.

Образец за политик му е Уинстън Чърчил, любима книга “Изкуството на войната” на Сун Дзъ. (Принцът предвожда коалицията срещу бунтовниците в Йемен.)

В интервю за сп. “Икономист” от миналия юли престолонаследникът одобри увеличаването на броя на работещите жени в кралството, които са около 18%. “Но това, което ни пречи, е културата на самата жена в Саудитска Арабия. Тя не е свикнала да работи и се нуждае от повече време да приеме тази идея”.

Той се причислява към поколението на интернет, видеогрите и т.н. “Ние мислим различно от нашите родители, нашите мечти са различни!”.

———————————

Според немското разузнаване, принцът е опасна фигура. Аз споделям в немалка степен тази гледна точка. Мохамед бин Салман носи амбицията да е некоронован владетел на целия регион на Близкия и Среден Изток и на всички араби. И май това е истинският, движещият мотив зад заявката за промени.

Дано тази заявка за модернизация на кралството не пропадне, както пропаднаха “нежните революции” в региона.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.