Home » Авторски страници

Биенале Артемидия – 2017

2017.10.17 Няма коментари
Spread the love

Асоциация “АРТЕМИДИЯ” и

Фондация “НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ”

представят

10 години БИЕНАЛЕ АРТЕМИДИЯ „Изкуство и Приятелство”

Проектът е посветен на 10-годишнината от приобщаването на България в Европейсия съюз, празнувайки също и 10-годишнина на Биенале ‘Артемидия’ в рамките на 2017 г.; на 180-годишнината от рождението на Васил Левски; на 60-годишнината от Римските трактати, както и по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Биенале ‘Артемидия’ има за цел задълбочено популяризиране на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството в най-широк аспект, за укрепване на положителния облик на България в Европа и света. Събитието има за цел също така да приобщи още повече младите хора и техните интереси в творческите процеси на изкуството и културата, които са между най-силно въздействащите средства за формиране на личностите. Това културно събитие ще бъде осъществено, както с цел по-задълбочено съхраняване и популяризиране на националната памет и народност сред българската и италианската общност в София, за по-нататъшно утвърждаване на положителната представа за България в чужбина. Чрез осъществяването на този значим културен международен празник Асоциация Артемидия обвързва името си с осъществяването на едно престижно културно събитие с българo-италиански, но и с международен характер, достойно оценено и подпомагано на високо ниво от българска и от италианската страна.

– Подбор и представяне на големи автори и техните творби в българската и италианската поезия, чрез изпълнения на български и италиански актьори.

– Подбор и представяне на автори в българската и италианската музика и на техни творби, в изпълнение на музиканти и оперни артисти от двете страни.

– Представяне на новоизлезли книги на български и италиански автори.

– Ще можем да чуем изпълненията на колеги на големия български оперен артист и педагог, Маестро Никола Гюзелев, удостоени с Международната награда ”Никола Гюзелев” – 2017 г., които ще изпълнят творби от италиански и български автори.

– Представяне на творби на български и италиански художници и скулптори.

Тази година сред участващите артисти са носителите на Международната награда ”Никола Гюзелев” 2017 – българските тенори Калуди Калудов и Бойко Цветанов, италианският диригент и композитор M° Серджо Олива. Участват също чудесните музиканти Ангел Заберски-син и италианският виртуоз китарист Том Синатра, племенник на прочутия певец Франк Синатра. Ще бъдат изложени творби на италианската художничка Габриела Колайори и на българката художничка Анета Петкова-Риналди. Ще бъде представена новоизлязлата книга ”Розетата от Плиска” на историчката и журналистка Елица Димова. Ще чуем творби от Христо Ботев и Габриеле Д’Анунцио.

Биенале Артемидиа ‘2017 е под патронажа на Министерствата на културата на България и на Италия, на Българското посолство в Рим, на Региона Лацио. Провежда се със съдействието на Българския културен институт в Рим и на Фондация ”Никола Гюзелев”.

Проекти с оригинална идея, които се развиват чрез една очертана линия от артистични представяния на различни творчески личности на международно ниво в качеството на посланници на народите, които се срещат в своя път.

Културен и артистичен обмен – под аспекта на културното и артистичното обединяване между различните народи, които се срещат в Европа, на многобройните артисти в различните сфери на изкуството, като техни посланници.

Всички издания на тези празници са обогатени с участието на артисти, музиканти, певци и художници с най-високо признание в собствените им страни и извън тях.

Силният стремеж и акцентът в дейността на Асоциация Артемидия е безусловното укрепване на културния и национален престиж на България на всички нива на международното общество, публика и медии, както и културният мост между нашите две страни – България и Италия.

И в тази цел е и нейната програма максимум.

 

Aнна Мария Гюзелева – президент на Асоциация “Артемидия”

Проф. Алфио Монджелли – вицепрезидент на Асоциация “Артемидия”

София – Рим, октомври 2017 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.