Home » Авторски страници

Предложение към любителите на съвременната българска литература

2017.09.10 2 коментара
Spread the love

«Нека заедно издадем бъдеща книга с наши и ваши любими съвременни произведения!» – призовава създателят на българския интернет портал www.Eurochicago.com Петър Стаматов.

Редовните читатели на Еврочикаго знаят, че към изданието ни има онлайн книжарница, която може да бъде посетена на следния адрес: www.Books.Eurochicago.com

Книжарницата има цел популяризиране на новата българска литература по света. Ето какво пише в описанието за нея:

«И понеже най-хубавите неща в живота ни, като слънцето, водата, приятелството, любовта и благодарността, не се купуват с пари, и затова книжките, които ще намерите в нашата книжарница, също са безплатни.”

Сред първите книги, които поставихме на виртуалните рафтове на книжарницата, бяха двата литературни сборника, издадени през 2016 и 2017 г. – „Черга пъстроцветна“  и „Часовниковата кула“, в които влязоха творби от рубриката ни «Литературни откровения“, в която се публикуват творби на известни и малко известни автори, на българи, живеещи в страната и по света.

Кои точно да са тези творби зависеше от оценката за тях на членовете на Фейсбук групата (линк), която бе отворена за четене и членство, каквато е и сега. Всички членове на групата можеха да предлагат избрани от тях литературни творби, стига те да са на други автори. Т.е. идеята бе и е не човек сам да предлага своите произведения, а да похвали някого другиго, да предложи чуждо произведение. Това е оригинален начин за обединение на българите около някаква добра кауза, каквато е създаването на книги.

Тази добра инициатива – за издаването литературни сборници би могла да продължи и с нов, трети литературен сборник, защото от началото на настоящата 2017 година в Еврочикаго се публикуват разкази и стихотворения по избор на редакторите, без номинации и оценявания във ФБ групата. Ако желаете да подкрепите доброто дело или можете да намерите спонсор, пишете на редакционния ни имейл – линк.

Но по-долу става дума за една нова идея за издаването на съвсем друга книга. Следва обръщението на Петър Стаматов за събиране и издаване на сборник с работно заглавие «Любими и съвременни», която да включи нови и любими за читателите стихотворения и разкази, като те сами спонсорират издаването на произведенията с микровноски:

Обръщам се към всички приятели, читатели на Еврочикаго и съвсем непознати любители на литературата, които ще прочетат това съобщение:

Търся съмишленици за нов (а може би дори уникален) литературен сборник. Ако не се интересувате от съвременна българска литература, ако през последната година не се прочели стихотворение или разказ, които да ви бръкнат в душата и да ви грабнат, то може да не четете нататък. Не намеря ли съмишленици, ще осъществя идеята сам, макар че в този случай това ще отнеме значително повече време.

Ето моето предложение, базирано на опита на издадените от Еврочикаго през 2015 и 2016 г. два литературни сборника, събрали около стотина български автори от четири континента. Заповядайте в ФБ групата (линк) или се запознайте със съдържанието на двата сборника, като ги изтеглете от нашата виртуална книжарница (линк).

Ето какво няма да се променя в сравнение с предишните два сборника:

1) И в бъдещата книга ще има два раздела – за поезия и за проза;
2) За книгата пак ще се приемат произведения на съвременни български автори, независимо от това къде живеят по света, дали са известни и утвърдени имена, или са начинаещи;
3) Всеки, който се включи в инициативата, ще има право да номинира любими произведения (разбира се, както и до днес, само чужди, а не собствени);
4) Готовият сборник пак ще се разпространява безплатно, както бе при “Черга пъстроцветна” и при “Часовниковата кула”.
5) Бъдещият сборник ще се прави открито и максимално прозрачно, както бе и досега.

Различията от другите два издадени сборника ще намерите по-долу:

Въз основа на натрупания опит от предишните сборници установих, че за да бъде отпечатена книга с тираж до 500 броя и с около 320 страници (примерно около 50 разказа и 50 стихотворения), себестойността за труд, материали и печат на всяка една от тези 320 страници излиза към 18 лв. (което прави приблизително 9 евро или 12 американски долара).

Ето защо предлагам:

1. Всеки, които хареса чуждо произведение, нека бъде готов да заплати и съответната сума, за да попадне то, като негово любимо, в бъдещата книга.

а) Всяко предложено в ФБ групата произведение за новата книга да започва с думите: МОЕ ЛЮБИМО.

б) Ако ли пък нямате средства, то го публикувате в групата с надпис “Мое любимо – ТЪРСЯ СПОНСОР”.

Тогава спонсорът, които хареса стихотворението или разказа, ще заплати вместо Вас например 18 лева, ако стихотворението е една страничка; или 54 лева (3х18), ако разказът се събира на 3 страници.

В този случай в бъдещата, излязла вече от печат книга, ще пише под произведението например следното: “стихотворение от Ангел Ангелов, харесано от Борис Борисов и спонсорирано от Васил Василев” (ако спонсорът не желае да се споменава името му, то ще се постави някакъв инициал – спонсорирано от Б. или В.).

2. Второто различие е, че за да попаднат действително само добри произведения в книгата, този път ще има авторитетно жури, което ще оценява достойнствата на всяко предложено произведение. Така в книгата ще попаднат само много добри произведения.

3. Ако аз (или някой друг) съм предложил и заплатил от САЩ 12 долара (които се равняват на 18 лв.) за произведение на свой приятел, което може да не се е харесало на литературното жури и не влезе в бъдещата книга, то аз не губя парите си, а имам право да предложа безплатно друго стихотворение за същите пари, но вече за следваща книга. (Ако и в следващата книга не попадне и второто мое предложение, то може би ще трябва за тези пари да ми се изпрати списък “Книги, които всеки трябва да прочете през живота си”.)

4. Ще издадем и аудиокнига, която ще може да бъде слушана по време на почивка, път и дори на работа. Вече е говорено с артисти и журналисти, които да прочетат бъдещите произведения, ако авторите им сами не пожелаят да бъдат записани.

Приемам и други идеи и предложения! Няма да се откажа, ако се намери спонсор дори за цялата книга. Както вече споменах, мога да осъществя идеята си и без чужда помощ. Всеки месец ще заделям пари за 2 странички – т.е. 20 долара. Така след няколко години ще излезе хубав сборник само с моитое ЛЮБИМИ И СЪВРЕМЕННИ. Но предпочитам да го направя заедно с всички Вас, както досега. Затова Ви предлагам, харесайте предложението, пишете ми на редакционния имейл, запишете се във ФБ групата и хайде да го почваме! И още догодина ще имаме поредна хубава книга!”

 

 

.

2 коментара »

 • Nik said:

  Чудесна идея!
  Предлагам прекрасното стихотворение на Ивайло Балабанов “България – това съм аз!” (работно заглавие):

  ….Момчета, казвам ви го просто,
  по Дядо Вазовски дори,
  че днес , на вашта сила Господ,
  Отечеството повери.
  Днес не е време за куршуми
  и нека всеки в този час
  си вземе само тези думи-
  “България – това съм аз!”
  И тя ще стане черква бяла
  под златна ангелска дъга,
  ще бъде роза разцъфтяла
  в самата Божия ръка,
  щом стихне днешното безчинство
  и – подир вашия оброк,
  възкръсне святото единство:
  Човек, Отечество и Бог,
  щом всеки със душа съгласна
  и пълна с любородна страст,
  си каже простичко и ясно:
  “България – това съм аз!”

  Къде и как да преведа 12$?

  Николай Гусев

 • Mariana said:

  Да, стихотворението е хубаво. То, впрочем, е публикувано в Еврочикаго през май тази година – https://www.eurochicago.com/2017/05/balgariya-tova-sam-az/
  Ако и за публикуваните през тази година в изданието литературни творби се намерят средства за издаването на книга, то сигурно ще влезе в нея.

  Което не значи разбира се, че не може да влезе и в другата книга.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.