Home » Авторски страници

Стела Николова: Отворено писмо до министър Нено Димов

2017.08.24 3 коментара
Дървета в малка квартална уличка във Варна, подкастрени преди няколко дни, през август. Скоро ще останат с по един клон...

Дървета в малка квартална уличка във Варна, подкастрени преди няколко дни, през август. Скоро ще останат с по един клон…

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

до министър Нено Димов

.

Г-н Министър, за пореден път в новините вчера ни уведомиха, за мерките, които правителството ще предприема, заради угрозата от осъждането на България от ЕС за мръсния въздух.

Няма да коментирам, че вземате мерки срещу проблем, който засяга цялото ни общество, едва, когато някой тръгне да ни съди, но обявените вчера мерки ми се струват крайно недостатъчни и дискриминационни.

Когато искате да забраните на някого да ползва въглища за отопление, предвид, че те са най-евтиният такъв вариант, трябва да му осигурите алтернатива, която да е на същата стойност, или мерки, който да го компенсират.

Нямаше дума за това, че ще се предприемат мерки за ограничаване на движението на автомобили или насърчаване на неползването им, които са не по-малък замърсител, и то целогодишно; нито, че ще се проведе политика за залесяване на градовете, които не са имали такава, откакто сме демокрация. Може да има редки изключения, но целенасочена и планова политика няма.

С това писмо искам да Ви уведомя, че единият от градовете с най-мръсен въздух в страната – Варна, има сериозни проблеми с подръжката на зелената система на града. Не само проблеми, а целенасочена политика за унищожение от екипа, който е дошъл с кмета Портних.

Във Варна не само, че не се заселява, а се добива дървен материал по всяко време на годината. Носят се слухове, че добитото се използва за раздаване на социално слабите, а парите за закупуване на полагащото им се не зная къде отиват.

В град Варна дървета се кастрят, подмладяват, режат и се провежда санитарна сеч, която не е санитарна, без оглед кой сезон е!

Не съм експерт-дендролог, но и идиот знае, че през май, юли и август дървета не се кастрят. Съвсем на противното мнение е екипът на кмета Портних, отговарящ за това, а дори и председателя на Общинския съвет – Балабанов ме уверяваше да не се тревожа за орязаните през май кестени пред Общината, че щели да станат приказни! Орязаха ги преди 2 години, вече някои изсъхнаха, други са грозна гледка.

Община Варна има и целенасочена политика за строеж в зелени площи, рязане на дървета, които пречат, даване на разрешения за строеж, където дървото бива унищожено или впоследствие живущите в новата кооперация се оплакват да отрежат клоните, които им чукат по стъклата и съответно общината се отзовава веднага, щом е за рязане!

Министър Димов, сигурна съм, че много по-добре от мен знаете какви мерки трябва да се вземат за мръсния въздух. С мокрене сутрин на улиците няма да стане, нито със забраната само на въглища.

Настоявам да поискате от кмета Портних, екипа му, отговарящ за зелената система на Варна, да бъде незабавно уволнен, да се спрат сроежите в Морската градина, която е парк, но някак главният архитект не го забелязва, да се започне залесяване на града в подходящото за това време и да се вземат всички мерки за опазване на дърветата, които все още са налични в града ни. Те трябва да бъдат спасени от екипа на кмета!

Прилагам изключително голям снимков материал, но имам огромното основание за това. Към всяка снимка има пояснение, прочетете го!

Няма да Ви напиша “с уважение”, докато не видя, че имаме министър наистина на околната среда, а не на инвеститорски и мафиотски интереси!

 

Стела Николова,

варненка и гражданин на държавата с най-мърсен въздух
и главоломно покачваща се детска заболеваемост от астма

Публично-частно партньорство на общината с приближена фирма. Сроежът е в градинка. Унищожиха 20 дървета, улица, която вече я няма, и дерето е в парцел - частна собственост!

Публично-частно партньорство на общината с приближена фирма. Сроежът е в градинка. Унищожиха 20 дървета, улица, която вече я няма, и дерето е в парцел – частна собственост…

Сухите и опасни дървета не се режат!Чака се да паднат в повечето случаи и на тяхво място не се сади нищо!

Сухите и опасни дървета не се режат! Чака се да паднат в повечето случаи и на тяхво място не се сади нищо…

Кестен до община Варна рязан през май!" width="578" height="782" class="size-full wp-image-167013" /> Кестен до община Варна рязан през май!

Кестен до община Варна, рязан през май!

Кестен по бул."Осми приморски полк" -единствения път за комплексите, по който всички чужденци минават.Дървото бе отрязано, защото клоните изсъхнаха!

Кестен по бул. “Осми приморски полк” – единствения път за комплексите, по който всички чужденци минават. Дървото бе отрязано, защото клоните изсъхнаха!

Състояние на дърветата по бул."Осми приморски полк"

Състояние на дърветата по бул.”Осми приморски полк”

"Дърво" на ул."Цар Асен"!

“Дърво” на ул.”Цар Асен”…

Грозни гледки из малките улици в центъра на Варна непосредствено зад Общината!

Грозни гледки из малките улици в центъра на Варна, непосредствено зад Общината.

"Дърво" , ул."Цар Асен"-центъра!

“Дърво”, ул.”Цар Асен”- центъра!

Състояние на дърветата по ул."Цар Асен", с по един клон!

Състояние на дърветата по ул.”Цар Асен”, с по един клон…

Гротеска

Гротеска

Изрязване на пречещите клони на чинари, заради построена не на достатъчно отстояние кооперация.Покрай пречещите заминаха и много непречещи, защото фирмата, която обслужва трябва сигурно да получи повечко пари!

Изрязване на пречещите клони на чинари, заради построена не на достатъчно отстояние кооперация. Покрай пречещите заминаха и много непречещи, защото фирмата, която обслужва, трябва сигурно да получи повечко пари!

Тези клони не пречеха на никого!

Тези клони не пречеха на никого…

"Подмладяване"...

“Подмладяване”…

"Белите дробове" на Варна!

“Белите дробове” на Варна

Рязането на кестените пред сградата на общината! Края на април или началото на май беше, личи по листната маса!

Рязането на кестените пред сградата на общината! Краят на април или началото на май беше, личи по листната маса.

Изрязване на липи през юли и резултатът по тротоара

Изрязване на липи през юли и резултатът по тротоара

"Естетика" по Гарбузовски!

“Естетика” по Гарбузовски

Сеч в Морската градина!

Сеч в Морската градина!

Реституиран парцел в парка на Варна-Морската градина, превърнат в платен паркинг!

Реституиран парцел в парка на Варна – Морската градина, превърнат в платен паркинг!

Още снимки  –  ТУК

3 коментара »

 • Миро said:

  Въх, какво важно откритие, та чак да се занимават с него и българите в САЩ и по света. Голям пиар, големо нещо на Стела Николова.Явно някой плаща яката за това!!!

 • Mariana (author) said:

  Не знам дали на вас някой ви плаща, за да пишете подобни глупости, но нито на Еврочикаго, нито на Стела Николова някой някога е плащал, за да не бъдат безразлични към това, което се случва в България.

  Срамота е да се пишат подобни неща.

 • Philip said:

  Това, което се прави във Варна, е абсолютен вандализъм! Снимките са повече от красноречиви. Стела пише за въздуха, но аз искам да пиша за друго. Дали г-н Миро иска да живее сред такава забележителна грозотия? Харесват ли ви снимките, г-н Миро?

  На мен някои снимки ми приличат на кошмар. Ако Миро ги харесва, този човек има извратена и болна психика. Също като на идиотите, които сътворяват тези перверзни гледки във Варна.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.