Home » Авторски страници, политика

Захариева започна балканската си обиколка от Белград

2017.07.24 Няма коментари
Spread the love

„Благодаря на вас и на Бойко за подкрепата за европейския ни път.“ С тези думи сръбският президент Александър Вучич посрещна в Белград вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева – информира пресцентърът на МВнР. Захариева започна балканската си обиколка от Сърбия.

“Сръбските граждани очакват да разберат дали е реалистично да се присъединят към ЕС относително скоро. Искахме да сме част от ЕС, защото искаме да сме демократично и прозрачно общество – каза Александър Вучич. – Без връзки помежду си не съм сигурен, че ще успеем да се развиваме. Мисля, че може да си сътрудничим и за общи проблеми в региона.“

EZ-Vucic1

„Три пъти се срещнахме с Вас, г-н президент, за 45 дни, откакто сте президент – обърна се Захариева към Вучич. – Това е знак колко е важно за България разширяването на Европейския съюз на Балканите. Западните Балкани са топ приоритет за българското председателство. Подкрепям искането ви да получите ясен график за европейската ви перспектива. Предлагаме ви експертна помощ в преговорния процес.“

Захариева апелира към сръбските си домакини да ускорят реформите, като България ще предложи експертна помощ в преговорния процес и затварянето на главите. Отчетен бе и ръст от 28% на българските туристи в Сърбия и съответно 8% увеличение на сръбските в България.

Българският външен министър постави въпроса и за връщане на специализираните предавания в медиите за българското малцинство.

Програмата на Екатерина Захариева за утре, 25 юли, включва срещи със сръбския премиер Ана Бърнабич, с първия вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и с министъра на правосъдието Нела Кубурович. По-късно същия ден Захариева ще открие конференцията „Малцинствената политика – Насърчаване на интеграцията в Сърбия”. Конференцията се финансира по Програмата за сътрудничество за развитие на българското Външно министерство.

В Р. Сърбия развиват дейност повече от петдесет компании с български или смесен капитал и над 20 представителства на български компании. През октомври 2016 г. бе подписан инвестиционен договор между българската текстилна компания „Калинел” ЕООД и Министерство на икономиката на Сърбия, с който бе възстановена дейността на предприятието за конфекция „Кобос” в Босилеград. Така „Калинел” стана първият български инвеститор в Босилеград.

Приоритет за България е реализацията на проекта за коридор № 10 и изграждането на автомагистралата София-Димитровград-Ниш.

EZ-Vucic2

В областта на енергетиката приоритет е изграждането на междусистемната газова връзка София-Димитровград-Ниш. Интерконекторът трябва да свързва газопреносните мрежи на двете страни. Това би създало директна връзка между пазарите на природен газ на България, Румъния, Гърция и Унгария с тези на останалите страни в Югоизточна Европа. През януари 2017 г. правителствата на България и Сърбия подписаха Меморандум за разбирателство за изграждането на газовата интерконекторна връзка, като документът предвижда двете страни да положат максимални усилия връзката да влезе в експлоатация до края на 2020 г. Средствата за финансирането на сръбската част от газопровода ще бъдат отделени от ИПА фондовете за 2017 г. На 11 юли 2017 г. бе подписан и меморандум между „Булгартрансгаз“ и „Сърбиягаз“, който предвижда компаниите да проучат възможностите за развитие на газопреносните системи на територията на България и Сърбия.

Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Сърбия предоставя 34 102 256 евро за общи проекти, свързани с развитието на устойчив туризъм, младежи и околна среда в пограничния район на двете страни. Управляващ орган по програмата е Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Р. България. Списъкът с проекти по програмата бе разгледан и одобрен на съвместно заседание на смесения комитет за наблюдение по програмата на 15 юли 2015 г. – се казва още в прессъобщение на МВнР.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.