Home » Авторски страници, политика

Среща на Екатерина Захариева с Нела Кубурович

2017.07.25 Няма коментари
Spread the love
Екатерина Захариева и Нели Кубратович. Снимка: МВнР

Екатерина Захариева и Нела Кубурович. Снимка: МВнР

“Благодарим за помощта, която ни предлагате. Всеки опит ни е от полза. Глави 23 и 24 от преговорите за Европейския съюз са най-трудни за нас.” Това сподели правосъдната министърка на Сърбия Нела Кубурович, която днес се срещна с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева в Белград. Захариева е на двудневно посещение в Р. Събрия – информира пресцентърът на МВнР.

Глава 23 от преговорния процес на Сърбия е “Съдебна система и основни права”, а глава 24 – “Правосъдие, свобода и сигурност”.

“Не е лесна работата на министъра на правосъдието, казвам го от опит. Обществото очаква често правосъдие от министъра на правосъдието и е трудно да се обясни, че министърът не разследва, не обвинява и не осъжда – разказа вицепремиерът Захариева. – Главите 23 и 24 са най-тежките и неслучайно те се затварят последно. Европейската комисия иска да види невъзвратимост на процеса. Съдебната система е консервативна, което не значи, че не трябва да е модерна.”

Захариева посъветва колегата си, че най-важно е да се координира с институциите, тъй като в случая с двете преговорни глави в Сърбия е необходимо съдействие от близо 50 ведомства. Тя разказа за Съвета за съдебна реформа в България. Кубурович сподели, че и тя при всяко законодателна инициатива се консултира с представители на гражданското общество.

Екатерина Захариева покани Нела Кубурович на 25 октомври тази година в София на неформалното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи във формат Европейски съюз и Западни Балкани – се казва още в прессъобщението на МВнР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.