Home » Авторски страници

Проф. Минчо Балкански за българското образование, наука и политика

2017.07.27 Няма коментари
Spread the love

Световноизвестният физик проф. Минчо Балкански навърши скоро 89 години

Проф. Минчо Балкански. Снимка: БДФ

Проф. Минчо Балкански. Снимка: БДФ

Дами и господа, професор МИНКО БАЛКАНСКИ е световно известен учен в областта на физика на светлината (фотоника, молекулна фотоника, екситоника). Роден на 24 юли 1928 г. в село Оряховица, Старозагорско, избягал през 1946 г. във Франция, където на 28 годишна възраст става професор по физика. От 1993 г. идва за кратко (защото все още усеща присъствието на комунизма) в България и помага – интелектуално и финансово – за реализацията на талантливи деца в науката и изкуството.

Проф. МИНКО БАЛКАНСКИ и неговата Фондация “МИНЮ БАЛКАНСКИ” (кръстена на името на баща му) са уникален образец за филантропия (благотворителност) – една от най-действените проява на човеколюбие. Пример за следване (role model), но в България няма кой да го последва. Защото образованието, науката, моралът и дарителството (също така и посткомунистическата лустрация) не са приоритети за българските политици, бизнесмени и послушни, конформистки интелектуалци, включително известни математици и артисти.

Той, по програмата на НАТО – NATO Advanced Study Institutе (Институт за перспективни изследвания) – организира летни школи в Созопол. Всяка година по съвременна научна тема (hot topic, cutting edge) в областта на физиката се канят 10-15 от най-известните учени в света да изнасят лекции пред около сто млади учени от цял свят. Така за две седмици Созопол се превръща в един от най-престижните университети в света.

Всичко това и други научно-образователни дейности на професор МИНКО БАЛКАНСКИ са потвърждение на диагнозата ми, поставена през 1977 г: „Български принос в науката е значително по-обективен критерий за оценка, отколкото принос в българската наука.“

Диагнозата на професор МИНКО БАЛКАНСКИ, поставена през 2014 г., обаче е още по-реална, макар и по-страховита. Ето част от нея:

„Сега какво произвежда българският университет? Паразити. Само паразити . Адвокати, счетоводители, банкери, най-много банкери. Четат чужди пари. Това не е занаят. Занаят е ако произведеш нещо. Нашата образователна система готви големи учени за бабаити. Така ще е, докато няма политическа воля, гражданско общество. Управляващите тук са откъснати от народа. Във Франция министър, ако направи една грешка, 2 милиона души се събират под прозорците му и казват: “Чакай, отивай си или се оправяш!”. Голям проблем е създаването на едно гражданско общество, което да може да излъчи и хората, които ще водят народа. А сега политиците са случайни хора. Тук не знам какво правят хората с парите си. Има много хора с пари, много богати хора, но какво правят с парите си?* Питайте ги! Аз се чудя.“

Напомня ми на “Прокоба”, написана от Кирил Христов: “Народе мой, ще дойдат страшни дни…”

Magister dixit (Учителят каза), тоест МИНКО БАЛКАНСКИ каза:

„България има огромен потенциал, но не го използва. Аз не съм срещал мързеливи деца, деца, които не искат да се образоват. Това е уникално нещо в целия свят. България няма злато и петрол, а има потенциал, и то предимно интелектуален, но държавата не го използва. Става точно обратното. Българите плащат данъци, плащат за училища и какво ли още не, а какво става? Американците идват и си вземат каймака. Безплатно! При тях е стара традиция. Навремето са купували негрите за работна ръка, а сега си вземат интелектуалния потенциал на страни като нашата.“

Дами и господа, почит и дълголетен творчески живот за професор МИНКО БАЛКАНСКИ! Longévité saine et creative, Healthy and creative longevity, Evviva Professor MINKO BALKANSKI!

 

Д-р Георги Чалдъков
______________________________________________________________

* Вярно е, че в България „богат и филантроп“ звучи като „арменец-миньор“ в старите вицове. Димитър Бербатов и неговата фондация са един от малкото примери за богат и филантроп – за него написах „HOMO BERBATOV. Или как се прави човешка доброта“. Също така Фондация „Енчо Керязов”, която подкрепя деца до 18 години, отдадени на ученето, изкуството и спорта. И още, Д като Доброта, като Дядо Добри (Добри Д. Добрев) – пример за благотворение, беден и филантроп. Като Теодосий Теодосиев – другият бог на българските таланти.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.