Home » Авторски страници

Съборът “Към Завета – Кубрат ‘2017”, пресконференция в БТА

2017.07.05 Няма коментари
Spread the love

Untitled3

Световният събор на българите ще се състои на 16 и 17 септември край могилата на кан Кубрат в днешна Украина, с. Малая Перещепина, обявиха организаторите от Международния организационен комитет на пресконференция в БТА.

Съборът, подкрепен от Държавната агенция за българите в чужбина, бе представен от председателя на комитета Румен Спасов и заместник-председателите Делян Дамяновски – председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов – председател на Отечествен съюз, Ивелин Михайлов от фондация “Въздигане”, подкрепил и паметника на Алцек в Италия, депутатът Красимир Богданов и журналистката и ПР Патриция Кирилова, председател на сдружение за опазване на културно-историческото наследство – “Велика Болгариа”.

СЪБОР -КЪМ ЗАВЕТА КУБРАТ-1

Румен Спасов представи документите, подписани от институциите в Украина, с разрешение за изграждане на мемориалния комплекс и за провеждането на събора.

“Искаме да направим гроба на кан Кубрат свещено място за всеки един българин и всеки българин поне веднъж в живота си да отиде и да се поклони там” – каза по време на пресконференцията Делян Дамяновски, зам.-председател на Международния инициативен комитет и председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България. Той обеща всеки българин, който присъства на събора, да получи свидетелство за поклонничество.

“Днес ние се нуждаем от обединителен фактор, който да ни сплоти и да помним, че ние сме една от най-старите и най-древните народности и държави в Европа. Съборът “Към завета на Кубрат” може да се превърне в такъв фактор” – заяви Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз. Съборът ще тече цели два дни, с много богата фолклорна и артистични програма. Очакват се българи от цял свят, както и наши преселници в Украина и Молдова, т.нар. Бесарабски и Таврийски българи, чуваши, волжки и други българи да присъстват на събора.

Вече са събрани над 18 000 лв. по дарителската сметка, обявиха организаторите. Председателят на фондация “Въздигане” – Ивелин Михайлов, подпомогнал и паметника на Алцек в Италия, се ангажира до една година паметникът на Кубрат и синовете му да бъда изграден в Мемориалния комплекс.

СЪБОР -КЪМ ЗАВЕТА КУБРАТ-3

Най-добрият български боксьор и претендент за световната титла Кубрат Пулев, който ще бъде лице на събора, е избран от организаторите на мащабното събитие не само заради името, което носи, но и заради възможността като вдъхновител на младите българи да фокусира вниманието им върху историческата гордост от нашето минало.

“Заради неочакван инцидент с близък човек Кубрат Пулев не успя да присъства днес, но заяви, че е с нас и подкрепя каузата ни. Когато го поканихме за лице на събора, първият му въпрос беше: Защо в Украина е този паметник, а не в България? Истината е, че в учебниците ни по история няма никаква яснота за ролята на Кубрат в историята на България. Той е обединител на българите не само в границите на бившите съветски републики. Синовете му отиват до Унгария. Не случайно ги изпраща в различни точки на Европа, за да освободят българите от робството на тогавашната Римската империя. По тази причина искаме промяна в учебниците по история, за да бъдат те съобразени с истинските исторически факти” – заяви Патриция Кирилова, журналист и зам.-председател на Международния организационен комитет.

Обмисля се идея да бъде изграден паметник на кан Кубрат и в София.

Изследователят на български руни и древна писменост Мила Салахи вече разчете символите от пръстените на кан Кубрат, които показват доста неизвестни факти за него и синовете му. Както и царската му титла, заедно с ролята му за християнизирането на Стара Велика България.

Видеозапис от пресконференцията:

.

Патриция Кирилова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.