Home » Авторски страници

Държава, която работи за банките

2017.07.07 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Нова ТВ

Снимка: Нова ТВ

Из материал на e-vestnik.bg, декември 2009 г.

“Хората се възмущават: „За плащане по наказателно постановление в КАТ за около 20 лв. глоба се дължат 2 лева комисионна на СИбанк”; „КАТ Велико Търново – един лев такса за издаване на талон „без нарушение“ към шофьорска книжка и три лева банкова такса. 18 лв. за преиздаване на книжката и още три лева такса. Не може с един превод – трябва с два отделни, за да вземат два пъти комисионната. СИбанк – 6 лв за две минути”. Друг форумец се оплаква: „Наскоро вадих „Удостоверение за вещни тежести“ в гр. Трявна. Удостоверението е 5 лева, а банковата такса – 4 лв“. Четвърти се ядосва, че за държавна такса от 2 лева в Асет банк е трябвало да плати комисионна от 1.50 лв.”

Из публикация на Фрог нюз, юли 2011 г.

“Освен с неоправдано високите лихви и всевъзможните такси, родните трезори дерат кожата на клиентите си и с безумни тарифи за банковите преводи. От ваденето на удостоверение през плащането на глоби, осигуровки и данъци до сметките за ток – парите все минават по банков път. В някои случаи дори се стига до парадокса финансовите институции да „глобяват” с тройно повече пари за превод, отколкото е самото плащане. Основният проблем е, че държавните институции като НАП, НОИ, КАТ и т.н. работят с конкретни банки, които често не съвпадат с банката, в която длъжниците имат сметка. Така цената на превода към други трезори може да скочи до небесата, защото те са свободни да определят собствени тарифи.”

Из информация на Нова ТВ, ноември 2014 г.

“Изключително високи са банковите такси, които са принудени да плащат собственици на автомобили при смяна на номера или при заплащане на каквато и да е услуга, извършена в КАТ – Бургас. Преди няколко дни Енчо Георгиев отишъл в КАТ- Бургас, за да регистрира на свое име закупения от него автомобил втора ръка и да смени регистрационните табели. Изчакал търпеливо на опашката, за да му дойде редът, и платил такса от почти 50 на сто от сумата, която трябва да преведе на МВР. „Банковата такса в полза на тази банка беше 16 лева, а цялата сума, която дадох за талона и за номерата, беше 32 лева и 90 стотинки”, обясни Енчо Георгиев.”

Из информация на в. “Сега” от 7 юли т.г.

“От КАТ заявили, че за повечето услуги имат ПОС терминали. Не обаче и за глобите за нарушения на Закона за движение по пътищата. „По-сложно е, по три различни сметки се плаща. По фонд „Безопасност на движението”, Гаранционния фонд и Главната дирекция „Национална полиция”. Това са три различни банкови сметки, няма как ПОС да се сложи, където се плащат глобите, тъй като са по три различни сметки, обясни Тенчо Тенев, шеф на КАТ – София.
Много шофьори са подали сигнал за този проблем и до Асоциацията на пострадали при катастрофи. Оттам заявиха, че ще сезират Комисията за защита на потребителите и призоваха вътрешния министър също да вземе отношение по казуса.”

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото, архив

Стела Николова: България – недържавата, която работи за банките!

За да си платиш глоба в КАТ – Варна, трябва да платиш и преводна такса на Си банк – 6 лв.
Глобеният се отказал, решил да пробва в друга банка. В Инвестбанк му поискали 7.50 лв (седем лева и петдесет стотинки) за превод по сметка в БНБ, където явно отиват парите от глобите.
Не е луд този, който яде баницата.
Кому е нужно в нито едно държавно учреждение да няма касиер, който да събира такси и глоби, а трябва да ползваме банки?
Все още в детската градина, която е общинска, може да плащаш кеш без банкова такса.
Може да се назначават чиновници за щяло и нещяло, директори на водопади и прочие дивотии, но един касиер, който да събира пари, не може!
Но като си мълчим, така ще е!

Снимка: e-vestnik.bg

Снимка: e-vestnik.bg

Още коментари по темата:

В. Иванов: За интернет банкиране повишиха таксите от 1 лв. към друга банка на 2 лв. ING в Холандия няма такси за интернет банкиране, годишната такса за обслужване на сметка е 3 €, а в ДСК – 72 лв. Потренителски кредит в ING – 1.5 % на година, на брат ми в ДСК му повишиха от 8.9% на 14,7% годишна лихва.

Р. Братанова: Във Франция глобата се плаща по няколко начина: веднага в кеш на полицаите срещу квитанция, в 7-дневен срок по пощата с чек, по банков път, но тези глоби са освободени от банкови такси. След изтичане на 7-дневния срок обаче има прогресивно увеличаващ се % върху глобата.

L. Olesen: За трисекунден трансфер, толкова отнема да си напиша пин кода, банката прибра четиридесет лева току-що. Банката в момента работи само като събирач на такси. Имаме спешна нужда от сигурно интернет банкиране.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.