Home » Авторски страници, българи зад граница

Събор на българите “Към Завета – Кубрат ‘2017”

2017.06.05 Няма коментари

tMgy9aai9bc-1 петгодишно прекъсване, в град София бе подновена международната инициатива за традиционно отбелязване на това важно за всички българи историческо събитие. И за доизграждането на Мемориала, както и за превръщането му в свято място за всеки българин, където и да живее той по света.

В София бе изграден Международен организационен комитет, чиито членове най-учтиво Ви канят и призовават да се включите в поредния Международен събор на българите «КЪМ ЗАВЕТА – КУБРАТ 2017», който ще се проведе на 16 и 17 септември 2017 г. в с. Мала Перешчепина, Новосанжарски район, Полтавска обл., Украйна. Предвидени са разнообразни културни прояви, екскурзии, научни дискусии и др.

Всеки от нас има възможността поне веднъж в живота си да посети Мемориала и могилата на великия създател на съвременната българска държавност кан Кубрат. И в сложната динамика на времената да осмисли на това свято място името си на българин и своята принадлежност към един от най-древните съхранили се народи на земята.

Много съвременни народи считат себе си за потомци на Кубрат – българите, волжските, кримските и сибирските българи-татари, чувашите, кара-балкарците и българите от Бесарабия, Банат, Македония, Западните покрайнии, Албания и др. С тази мисъл и съзнание всички те живеят и днес. Българите сме многобройни и пръснати по целия свят. Освен от взаимопомощ, всички се нуждаем от ценностна опора и вълнуващи срещи с вещо съхраняваната през вековете свещена българска родово-историческа символика.

В подкрепа на тази родолюбива идея през годините се очерта традиция. От българи, живеещи в Украйна, през 2001 г. на мястото на гроба на Кубрат бе поставена мемориална плоча и бе прокарана историческата пътека. По инициатива на български общности почти всяка година на свещеното място се провеждат поклонения и местни събори.

През февруари 2012 г. по инициатива на Международния благотворителен фонд «Хан Кубрат» и Асоциацията на българите по света, със съвместните усилия на различни български обществени организации, под егидата на посолството на Република България в Киев, бе създаден Международен организационен комитет за празнуване на 100-годишнината от разкриването на гроба на кан Кубрат и бе взето решение за изграждането на Мемориал.

На 18 и 19 август 2012 г. в с. Мала Перешчепина, Полтавска област, се състоя многолюден и емоционален Международен събор на българите, по случай 100 години от откриването на гроба на кан Кубрат. На мястото бе извършено тържествено освещаване на началото на изграждането на Мемориала. В Събора взеха участие над 3000 души, сред които посланикът на Република България в Украйна, делегация от българското Народно събрание, учени и представители на български обществени и землячески организации от България, Украйна, Молдова, Румъния, Франция, Италия, Испания, Финландия, Кабардино-Балкария, Татарстан и др.

Скъпи братя и сестри, българи! Да се възползваме от поредната възможност отново да се съберем и да отдадем тържествена почит на Великия Кубрат!

 

От името на Международния организационен комитет,

Красимир Богданов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.