Home » Авторски страници

Лозан Панов за СРС-тата на Янева и изборите за членове на ВСС

2017.04.08 Няма коментари
Spread the love

Не знам колко души са гледали последното издание на “Панорама” по БНТ. Не знам и колко от гледалите са разбрали какво каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Лозан Панов в студиото на "Панорама", 7.04.2017 г. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Лозан Панов в студиото на “Панорама”, 7.04.2017 г. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Супер скандално е, че бившата председателка на Софийски градски съд Владимира Янева от 6010 искания за СРС е одобрила 6008, и от всичкото това подслушване няма нито един обвинен за нещо. Това става ясно от доклад на Калоян Топалов, председател на СГС, който е бил изпратен на Лозан Панов и на Сотир Цацаров, и за който говори г-н Панов в студиото на “Панорама”. Има многократно използване на специални разузнавателни средства, но няма резултати.

“А къде са записите и за какво са ползвани или се ползват?” – попита Лозан Панов.

55 дипломати са били подслушвани, е станало ясно също от този доклад. А това е достойно за ЦРУ и е огромен скандал.

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира обаче нищо неправомерно в това.

Лозан Панов може само да даде гласност и да потърси сметка във Висшия съдебен съвет какво се е случило с тези записи от подслушвания, но не може да повдига обвинения.

Цацаров има цялата власт да намери и накаже всичкия народ, който се е ползвал с благоволението на бившата шефка на СГС Владимира Янева, по времето на министър Цветан Цветанов.

Лозан Панов бе възмутен и заради това, че съдия Калин Калпакчиев е бил нападнат от цацаровото мнозинство. (Пеевските лайномети са публикували негови снимки със съдия Мирослава Тодорова – която съди Цветанов за клевета, и с Христо Иванов, които са се срещнали на улицата.)

Водещият на предаването Бойко Василев ме озадачи силно с въпроса си тип Беновска, защо румънската прокурорка Лаура Кьовеши е била поканена по време на предизборна кампания. Сякаш Кьовеши и успехите на румънската прокуратура не трябва да се показват на избирателя преди избори, за да не се сети, че всичките, които избра в това Народно събрание, прецакаха в предходното съдебната реформа, в частта за прокуратурата.

По всичко изглежда, че войната за Висшия съдебен съвет ще бъде чутовна и Лозан Панов я започна.

Започна я смело и даде ясно да се разбере, че няма да го уплашат и че той ще направи всичко възможно съдиите да направят своя избор за членове на ВСС по съвест, а не под натиск. Това са първите преки избори за избор на членове на ВСС от магистратската квота.

Магистратите трябва да се почувстват подкрепени и от гражданското общество.

 

Стела Николова

————————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.: Видеозапис с участието на председателя на ВКС Лозан Панов в “Панорама” може да се види ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.