Home » Избрано, политика

Президентът Радев ще направи обръщение във връзка с гласуването в чужбина

2017.04.10 Няма коментари
Spread the love

Мария Трифонова, “Сега”

images

Президентът Румен Радев ще изложи мотивите си относно избирателните права на българите, живеещи в чужбина, в официално обръщение. Това обеща той в Ловеч, където бе със съпругата си на неофициално посещение за Цветница.

“Ще имаме време за тези дебати, най-важното е, че има вече начало на този дебат. Ще дам подробно своите мотиви в обръщение към нацията”, заяви Радев в отговор на въпрос дали избирателните права на сънародниците ни зад граница трябва да бъдат ограничени. Именно в този дух бяха поправките в закона за гласуването в чужбина, пуснати преди дни от правосъдното министерство – според тях на президентски и парламентарни избори следва да гласуват само българските граждани, които са живели у нас поне 3 месеца преди деня на вота. Заради разразилия се скандал бе уволнен шефът на законодателната дирекция в МП Любомир Талев, който не бил съгласувал с министъра пуснатите текстове. Талев обаче твърди, че те са написани по указания на президентството.

До момента изказванията на Радев са двусмислени. Преди дни той коментира, че е налице проблем с външна намеса в българския изборен процес, който според него може да бъде решен “само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава”.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.