Home » Авторски страници

Нюйоркска танцова компания с премиера в София на Великден

2017.04.14 Няма коментари
Spread the love

Von Howard Project, независима компания за съвременен танц от Ню Йорк, ще представи най-новия си проект на 16-ти април, неделя, от 19 ч. местно време, в Дом на културата „Искър” в София, на заключителния Десети юбилеен спектакъл на интензивната програма „Танцова работилница”.

Ballet

Преподавателят по съвременен танц в „Работилницата“ Крисчън ван Хауърд, директор на компанията и един от утвърдените учители на Alvin Ailey School в Ню Йорк, гостува в София с част от екипа си и заедно с българските танцьори създава нов, силно иновативен спектакъл. Той обединява съвременен танц от Ню Йорк с магията на автентичната шопска песен, изпълнена от народната певица Йорданка Илиева. Ван Хауърд от няколко години е пленен от мистиката на гласа й и от мелодиката на шопското пеене. В момента той осъществява амбицията си да създаде нов продукт, който държи да покаже за първи път на българска сцена и пред българска публика.

Character

Освен танцовите миниатюри на нюйоркчани, спектакълът ще включи и всички репертоарни разработки, създадени само за шест дни в рамките на интензивната програма „Танцова работилница“ от всички гостуващи американски специалисти. Както всяка година, ще бъдат представени балетни, съвременни, джазови, характерни и хип-хоп миниатюри. Това е един от най-разнообразните и емоционални танцови спектакли в България, с младежи, поели по пътя на професионалното танцово поприще в най-различни стилове.

FinalShowcase2-2

Важно допълнение към програмата тази година са изпълненията на бивши стипендианти на Фондацията, обучавали се в САЩ, както и на танцови компании, участвали през годините във финалните спектакли. По този начин Фондацията отбелязва своя 10-ти юбилей: успехите на разнородните си образователни програми, творческите си постижения, както и постиженията на всички свои възпитаници, участвали през годините в уникалния интензивен тренинг „Танцова работилница“.

Участниците споделят: „Участието ми тук е уникално преживяване! Музиката на живо дава непосредствен допир до ритъма и те потапя изцяло в танца и емоцията.”; „Удивен съм от изключителното внимание, което учителите проявяват към всеки един детайл! Искат абсолютно всичко – чак до върха на ноктите ни – да е перфектно.

Резултатът от това уникално сътрудничество ще бъде показан още тази пролет и на нюйоркска сцена.

Фондация “Танцово изкуство – Илиев” във Фейсбук – ТУК

За Фондация „Танцово изкуство – Илиев“

Мисията на Фондация “Танцово изкуство – Илиев” е да развива танцовото изкуство в България и неговата роля в културния и обществен живот, като подпомага развитието на младите български танцьори, срещайки ги със световен професионален опит чрез танцови програми с чужди преподаватели в България и стипендии за участие в американски танцови програми.
Фондацията реализира собствени танцови продукции с явна българска идентичност, които не само да обогатят съвременното танцово изкуство в България, но и да го направят известно в чужбина. Фондацията работи да насърчи и подкрепи пълноценното участие на децата, включително и деца в риск, в обществения живот като използва потенциала на танцовото изкуство за социално-образователни инициативи.

9

 

Яна Трайкова,

Фондация “Танцово изкуство – Илиев”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.