Home » Авторски страници

Кампания „Сговорна дружина носи опит от чужбина“

2017.03.16 Няма коментари
Spread the love

Дарителска кампания „Сговорна дружина носи опит от чужбина“ в подкрепа на първия фонд за стипендии от българи за българи

tt-blog

Сдружение на българите с опит в чужбина „Тук-Там“ организира кампания за набиране на средства в подкрепа на второто издание на фонда „Иди, учи и се върни“. Фондът подкрепя българи да получат образование на световно равнище и след това успешно да се реализират в България.

По време на Възраждането и след Освобождението е съществувала традицията предприемчивите българи да подпомагат будни младежи да учат в чужбина с условието да донесат наученото и да го използват за благото на България. Сдружение „Тук-Там“ възражда тази традиция с фонда „Иди, учи и се върни“ като за 2016 година помага с 11 000 лева трима българи за техните магистратури в Харвард, Кембридж и Марбург.

През 2017 година сдружението цели да набере 30,000 лева, с които да подпомогне 3 българи със стипендии по 10,000 лева.  Организаторите вярват, че опитът, знанията и уменията, придобити в чужбина могат да се инвестират и приложат обратно в България и да допринесат за нейното икономическо и гражданско развитие. Всеки желаещ може да подкрепи каузата на платформата Generosity на Indiegogo (https://www.generosity.com/education-fundraising/tuk-tam) като дари сума според възможностите си или сподели инициативата в социалните мрежи.

На въпроса защо фонд за образование в чужбина, Мариела Вачева, съосновател на сдружение „Тук-Там“ споделя: „Защото понякога е нужно да се срещнем с нови практики, които да прилагаме успешно в България. Като Евгения Пеева, която завършва в САЩ и внася модела на “Заедно в час” в България. Понякога е нужно да застанем до най-добрите в света, за да вдигнем собствената си летва и реализираме пълния си потенциал, като нашите трима стипендианти  – Наско, Сиво и Лили.“

Кампанията е активна до средата на месец април, а в партньорство с „Българска история“ организаторите ще разказват още за дарителството в образование на Възрожденците в миналото и в наше време.

.

Стела Александрова,

Сдружение “Тук-Там”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.