Home » Авторски страници

Протест пред МОСВ в защита на Пирин

2017.03.06 Няма коментари
Spread the love

Стига процедурни хватки, планът за Пирин трябва да бъде върнат и преработен. Протест днес в защита на Пирин пред Министерството на околната среда и водите

11

София, 6 март 2017 г.Министърът на околната среда и водите Ирина Костова продължава с опитите да придвижи процедурите за одобрение на новия план за управление на Пирин, който дава възможност за сечи и строежи в националния парк, алармира Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“.

Въпреки че опитът за прескачане на екологична оценка на плана за управление е незаконен и че погазва решението на ЮНЕСКО за Пирин, въпреки големия обществен интерес и недвусмислената препоръка от президента Румен Радев да се отмени решението за прескачане на екологичната оценка, министър Костова отказва да го направи. Вместо това, тя зави на сайта на министерството, че ще отмени не основното си решение от 1 март, с което пуска плана без задължителната екооценка, а последващото си решение за предварително изпълнение на първото. Но до 15,00 ч. днес няма реален административен акт, отменящ решението с 3-дневен срок. Понастоящем този тридневен срок изтича, а процедурата за придвижване на плана продължава.

Очевидно институцията умишлено обезсмисля законодателството, смятат от природозащитната коалиция. От там продължават да настояват за ясен ангажимент от служебния премиер Огнян Герджиков и от президента Румен Радев, който носи отговорността за действието на този кабинет, че няма да бъде придвижен план за управление, предвиждащ многократно увеличаване на зоните, в които може да се строи, както и на стопанските сечи. Проектът за план трябва да бъде върнат за основна преработка, в съответствие с препоръките, изпратени от граждани и експерти на министерство на околната среда и на природозащитни организации. До влизането в сила на нов план за управление, продължава да действа настоящият, предвиждащ ефективни мерки за защита на природата.

22

Днес от 18.00 ч. местно време пред сградата на Министерството на околната среда и водите в София започна протест срещу опитите за разрешаване на застрояването на Пирин.

33

Протести ще има и в Пловдив и Лондон:

https://www.facebook.com/events/416457355372148/.

 

Снимки: Скрийшот от излъчване на протеста на живо във ФБ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.