Home » Авторски страници

Природозащитници призоваха Герджиков да върне плановете за управление на Пирин, Витоша и Рила

2017.03.01 4 коментара
Spread the love

22

София, 1 март 2017 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България“* изпрати отворено писмо до служебния министър-председател Огнян Герджиков по повод наскоро приключилата проверка на състоянието на министерствата и дейността по провеждането на обществените поръчки. Природозащитниците обръщат внимание на премиера Герджиков, че сред споменатите обществени поръчки и изпълнение на секторни политики не са договорите за разработването на проектите за планове за управление на Национален парк Пирин и Природен парк Витоша.

За нередностите по изпълнението на двата проекта, финансирани с европейски средства, в периода 2014-2015 г. са изпратени пет сигнала до дирекциите на парковете Пирин и Витоша, Оперативна програма “Околна среда”, Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ (АФКОС) в МВР и компетентния орган – Министерство на околната среда и водите, припомнят природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България“ пише още до българския премиер, че е недопустимо изразходването на средства от бюджета на Европейския съюз по начин, увреждащ или застрашаващ природата и несъответстващ на целите за устойчиво развитие.

Например проектът на план за управление на Национален парк Пирин, обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО, позволява строителство върху 12,5 пъти по-голяма площ и сечи в горите върху 60% от площта на парка.

Подобно е положението и при плана за Природен парк Витоша, където липсва забрана за строителство в 40% от парка (т.е. в цялата висока част на планината без резерватите) и при Национален парк Рила, където все пак има надежда, че при преработката нещата ще се подобрят.

Доколкото разработените проекти за планове не гарантират безусловното опазване на околната среда без застрояване или сечи, те следва да бъдат върнати за преработване, настояват природозащитниците.

Миналата седмица Сметната палата на Европейския съюз публикува резултатите от одита на изпълнението на фондовете на ЕС за изпълнението и прилагането на Директивите за европейската екологична мрежа “Натура 2000” и управлението на фондовете за екологичната мрежа. В доклада одиторите са стигнали до извода, че средствата не са добре управлявани и не се използват в достатъчна степен за защита на обектите и видовете.

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня на премиера Герджиков, че през ноември 2016 година международната природозащитна организация WWF започна кампания в защита на застрашени обекти от списъка на ЮНЕСКО за световното природно наследство по света. Сред емблематичните места е и българският Национален парк Пирин.

За последните три месеца красивите кадри от запазената природа на българската планина са достигнали до над два милиона души в десетки страни на различни континенти. Над 65 хиляди души са изпратили досега послание до българския министър-председател да опази Национален парк Пирин, да върне за преработка подготвяния нов план за управление на парка и да даде възможност на местните хора да развиват поминъка си, без да унищожават природата, наследена от техните деди, и опазена в името на всички българи.

—————————————————————————————————————————————————————-

* В коалицията „За да остане природа в България” членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация “Биоразнообразие”, Екологично сдружение „За Земята”, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение „Байкария”, Сдружение „Белият бряг”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, „Граждани за Рила” и WWF Дунавско–Карпатска програма България.

4 коментара »

 • Елена said:

  Оф абе тия си нямат работа. Постоянно искат да си постигат целите със силови методи и натиск над правителството. До тези методи се прибягва, когато просто правотата не е на твоя страна и се опиташ да се наложиш въпреки нея. Тези планове се дондуркат от години вече. Не знам си колко комисии и експерти ги гледаха. Ама все нещо не им изнася на тези. Това ясно показва, че явно някой друг стои зад зелените и им плаща, за да се блокира развитието на туризма в България и опазването на природата ни.

 • Mariana said:

  Днес служебния екоминистър е одобрила плана за Пирин, нищо, че няма екологична оценка. Не бих споделила вашата сляпа вяра в българските управници, уважаема Елена. Даже напротив.

 • Стенли said:

  Госпожа редакторката допуска за правилно само това,което тя мисли.Никой друг не мисли правилно и затова тя не допуска чуждо мнение и различни гледни точки! Ако това е свобода на словото, язък за вас българи в САЩ!
  Госпожо, длъжна сте да пуснете линковете, които съдържат статии с различни гледни точки, а не само удобните за Вас!Пък нека всеки сам да прецени.Статиите са писани от хора,които Ви превъзхождат интелектуално многократно!

 • Mariana said:

  Г-н Райко, който сега сте прекръстил на Стенли. Както вече ви бях писала преди, всички коментари, съдържащи линкове, се задържат автоматично, затова не се появяват веднага, след като са сложени. Не се правете така че на дръж ми шапката, нито веднъж на Райко, друг път на Стенли, трети път на Милен, защото и като такъв се подписвате в някои коментари вече.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.