Home » Авторски страници, българи зад граница

Как честване на 3-ти март в Прага се оказа извън годишния план на Българското посолство

2017.03.01 Един коментар
Spread the love

Асоциацията на българските сдружения в Чешката република и Българският културно-просветен клуб в Прага отправят в края на м. януари т.г. официална покана до българския посланик в Чехия Лъчезар Пeтков да стане патрон на две много важни за живота на местната общност събития – на тържественото честване на българския Национален празник 3-ти март в катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” в Прага и на Традиционния събор на българите в Микулчице през м. май.

33

На 2 февруари т.г. се получава отговор от Българското посолство в Прага. От този отговор става ясно, че Посолството благодари за поканата, но я отказва с мотива, че “годишният план 2017 г. за отбелязване на национални и други празници и чествания е вече изготвен и депозиран в МВнР.”

32

“ДО
АСОЦИАЦИЯ НА
БЪЛГАРСКИТЕ СДРУЖЕНИЯ
В ЧЕШКАТА РЕПУБЛИКА

Във връзка с Ваше писмо от 31.01.2017 г., относно поемането на патронаж от страна на посолството за предстоящи събития, ДП благодари за отправеното от Вас предложение, като същевременно Ви уведомява, че годишният план 2017 г. за отбелязване на национални и други празници и чествания е вече изготвен и депозиран в МВнР. Българските сдружения в Чехия ще бъдат уведомени своевременно за изявите на посолството, които се отнасят до тях.

ПОСОЛСТВОТО”

—————————————————————————–

Така честването на българския Национален празник в Прага, организирано от местни български организации, се оказва… извън годишния план на Българското посолство за отбелязване на национални и други празници. Посолството явно не желае да се ангажира да стане патрон на честването на 3-ти март в Прага, организирано от тези организации. И отклонява поканата със споменатия вече мотив.

Може би не би могъл да се разбере абсурдът на този отказ, който е хем срамен, хем тъжен, хем смешен, ако не се припомни, че българската държава в лицето на Външно министерство, в частност и на Българското посолство в Прага, вече почти две години се опитва да изгони тези местни организации от Българския клуб в Прага на ул. “Америцка” 28. И че, след като не се разбра с тези организации и не пожела да реши проблема мъдро и държавнически, МВнР започна постъпки за съдебни действия пред чешки съдебни инстанции, за да ги изгони от сградата на Българския дом.

Това се случи по времето на външния министър Даниел Митов и на главния секретар Стоян Тодоров, който по-късно бе уволнен от Митов заради един съвсем друг гаф. Сега външният министър е друг, както и главният секретар на министерството, но проблемът с Българския клуб в Прага и с разни фамозни откази на Българското посолство в Прага явно остават.

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.