Home » българи зад граница, Избрано

Милион долара завеща наш емигрант на училище

2017.03.10 Няма коментари
Spread the love

Американски университет изпълнява волята на покойния доктор Андрей Георгиев.  Медикът се прибрал през 2007 г. в България и споменал за намеренията си

Деян Йорданов, в. “Труд”

Андрей Георгиев. Снимка: в. "Труд"

Д-р Андрей Георгиев. Снимка: в. “Труд”

Един милион долара влизат до дни в Профилираната гимназия „Найден Геров” в Лом. Сумата е само първи транш от дарение, което българин, емигрант в САЩ, е направил в завещанието си за училището в крайдунавския град, научи „Труд“.

Волята на родолюбеца е парите да се използват за обучението на даровити деца от гимназията в елитни университети в Западна Европа и САЩ, съобщи за вестника директорът на училището Теодор Йончев.

Щедрият благодетел е лекарят Андрей Георгиев, който почина през 2014 г. в САЩ. Седем години по-рано, през 2007 г., той се връща в България. Пристига в Лом и гостува в гимназията, спомня си директорът Йончев. Тогава медикът бил развълнуван, но лаконичен. Разказал, че е емигрирал през 50-те години на миналия век, бил в Чехословакия и Франция, а после заминал за САЩ и за първи път от над половин век се връщал в родината си.

В Щатите д-р Георгиев работил като уролог и семеен лекар, имал голяма клиника. Медикът, който вече бил на почтена възраст, споделил още, че е завършил ломската гимназия и иска да финансира обучението на 3-4 ученици в университети в САЩ, спомня си Йончев.

После емигрантът си заминал и идеята постепенно заглъхнала до март 2015 г., когато в училището се обадили представители на адвокатска кантора в София и съобщили, че Андрей Георгиев е починал, а гимназия „Найден Геров” е включена в завещанието му.

Юристите обяснили, че са наети от университета в Делауеър, който е изпълнител на завещанието на българина, и предстои дълга процедура по остойностяване на имуществото на лекаря.

Оказва се, че сумата от 1 млн. долара за училището е само първият транш. Предстои продажба и на недвижими имоти, а на колко възлиза цялото дарение, все още не е известно, заявили адвокатите.

„Новината за завещанието дойде като гръм от ясно небе. Още не можем да повярваме. Такива неща се случват само в приказките!”, коментират учителите в богатата вече гимназия. Годишният бюджет на ПГ „Найден Геров”, в която учат 252 деца, е 500 000 лева.

„Вече се подготвяме да разработим статут за избор на кандидати за стипендията, която, разбира се, ще наречем на името на д-р Андрей Георгиев. Трябва да изпълним волята на дарителя по най-безукорния и справедлив начин! Ще поставим и плоча в памет на този достоен българин!”, заяви директорът Теодор Йончев.

Преподавателите са се разровили в архивите и открили, че Андрей Асенов Георгиев е роден през 1921 г. в София. През 1939 г. е завършил с много добър успех ломската мъжка гимназия. Повече сведения за щедрия дарител засега няма. В архивите те открили, че след Андрей Георгиев гимназията завършил и брат му Славян, който по-късно също станал лекар в САЩ.

 

История

Ненадминат семеен лекар

Доктор Андрей Георгиев почива на 93 години в дома си в Уилмингтън, щата Делауеър, на 22 април 2014 г., показа проверка на „Труд“.

Той е известен и уважаван семеен лекар с над 50-годишен опит. В България завършва медицина и го мобилизират да служи в армията по време на Втората световна война. След края й той емигрира през Чехословакия и Франция. Установява се в Уилмингтън, САЩ, през 1961 г. През дългата си кариера е ненадминат лекар, готов да помогне по всяко време, разказват близките му.

 

На 139 години

Гимназия на държавници и учени

Гимназията „Найден Геров” е създадена веднага след Освобождението. Директорът Йончев се надява още тази година да изпрати възпитаници със стипендии „д-р Андрей Георгиев” в чужбина.

За 139 години през гимназията са преминали над 45 000 ученици, част от които известни държавници, учени и творци. Сред тях са акад. Тодор Павлов, акад. Михаил Димитров, проф. Георги Димитров, Живко Ошавков, акад. Иван Дуриданов, проф. Димитър Томов, проф. Николай Русчуклиев, доц. Александър Станев, Доньо Донев и проф. Александър Чирков.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.