Home » Авторски страници, българи зад граница

Къде и как се изродихме

2017.03.06 Няма коментари
Spread the love
Паметник на Хаджи Димитър. Снимка: Юлия Лазарова, в. "Дневник"

Паметник на Хаджи Димитър. Снимка: Юлия Лазарова, в. “Дневник”

Ей, това Българите сме големи лаладжии! Продажници от собственото ни семе се гаврят с малкото неопорочени народни светини, с Левски* – икона на свободния дух и саможертва, с историята ни, с родовата памет на наследниците на героичната кръв на Шипченската епопея, с жертвите на 500 години подтисничество и безпаметна робия. Позволяват си от амвона на дяволските си души да сквернят майчината си кръв в услуга на нечия нечиста сила. От векове млада Европа и недоразвитите ни съседи копнеят да си присвоят историята ни или да я заличат, с безогледен геноцид над изтерзания ни и героичен народ.

И донякъде успяха благодарение на овчедушието, станало национална българска черта. Днес попкръстъовците са на почит и легендарния израз на Иречек чрез устата на срамния български чешит Бай Ганя, че и “магарето може да направи депутат” има своя реален израз. Стопиха ни, прокудиха ни, обезличиха ни. Гласовете на тези, които търпеливо очакват края, са вопли на умиращ и немощен лъв.

Къде остана прословутата Балканска стръв за справедливост и свобода? Чакали и хиени се навъдиха и самодоволни лешояди ръфат постната народна плът. Къде е Крали Марко, Дельо хайдутин, де е Караджата и Бенковски? Кой къде свари се спасява и това е разбираемо, щото като се съберат трима “революционери”, единият обезателно е предател.

Къде и кога се изроди великият непобедим народ на кан Исперих, наследник на рода Дуло, посял корени в световната история при създаването на десетки държави. Разпръснаха праха и паметта му от срам; народ осквернен, дал писменост на милиони и спрял арабското нашествие към Европа с кръвта си, за да може същата тази Европа да ги кани с хляб и сол върху труповете на нашите воини. И как самите ние като гладни врабци кълвем в шепите и трохите, които ни подхвърля.

И аз съм от тях. И аз изправям глас, надхвърляйки сянката си, но няма да стана жертва за загубена кауза, в която срамът на един народ е надгробно опело. Не ме хулете, кой луд разбива бетон с глава?

Всеки народ заслужава съдбата си. Бог да ни е на помощ!

 

Боби Бойчев Кастеелс

—————————————————————————————————————————————————————

* Бел.ред: Учителят Емил Джасим си позволява в една публична лекция, видеозапис от която стана доста известен наскоро, весело-подигравателен тон към личността на Васил Левски, който според него е изместил комиксовите герои. Джасим цитира и разговор между две деца, едно от които казало, че Левски е лайно. С подобен весело-подигравателен тон учителят говори в тази лекция и за други български исторически личности. 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.