Home » Авторски страници

Мистериозна радиация над Европа

2017.02.23 Няма коментари
Spread the love

КРИЕ ЛИ СЕ НОВ ЧЕРНОБИЛ?

Коментар на Григор Лилов

Untitled

Повишени равнища на радиоктивен йод-131 са фиксирани във въздуха в редица държави на Европейския континент. Твърди се, че те се забелязват още от януари във въздуха над Русия и скандинавските държави, а през този месец и в други държави. Предполага се, че този радиоактивен изотоп е продукт от изтичане в атмосферата след ядрен инцидент с реактор на АЕЦ или от някоя лаборатория.

Първите съобщения бяха още през втората седмица на януари, но тогава не им се обърна внимание, а и концентрациите бяха все още ниски. Тревога вдигнаха норвежките контролни органи.

Неофициално се смяташе, че при подземен опит с ядрена бомба заради инцидент малки количества са изхвърлени в атмосферата. Но пък никоя държава не фиксира ядрена експлозия, направена в този период от когото и да било.

Сега обаче концентрацията стремително е отхвърчала над нормите и е засегнат въздуха над Германия, Полша, Чехия, Франция, Испания, Финландия и т.н. Но засега контролните органи в редица държави, вкл. и някои от споменатите, си мълчат.

Частици йод-131 (стойност +/- несигурност) в атмосферата (μBq / m3). Снимка: IRSN

Частици йод-131 (стойност +/- вариации) в атмосферата (μBq / m3). Снимка: IRSN

По-популярна информация за случилото се може да се намери ТУК.

Информацията надали е фалшива новина. Тя е ползвала като източник авторитетното WNN – World Nuclear News, както видях.  Авторитетната медия се позовава и на направените изследвания и доклада на IRSN – Френският институт за радиологична защита и ядрена безопасност.

ДОКЛАДЪТ ПОСОЧВА, ЧЕ РАДИАКТИВНИТЕ КОНЦЕНТРАЦИИ СА НАДВИШИЛИ СЕРИОЗНО НОРМИТЕ, КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВЛИЯЯТ ВЪРХУ ЗДРАВЕТО!

ДОПЪЛНЕНИЕ: Мистерията е пълна, защото полуразпадът на йод-131 е 8 дни. Т.е. няма как той да циркулира из атмосферата вече над месец. Освен при хипотеза – гръмнал и продължаващ да дими ядрен реактор. Но тогава пък трябва да се открият и други следи – например и следи от цезий 137.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.