Home » Авторски страници, политика

Тръмп обяви своите приоритети

2017.01.21 Няма коментари
Spread the love

45-тият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви приоритетите си веднага след като стъпи в длъжност. Той положи клетва като президент, държа първата си реч като такъв, подписа после и първите документи като държавен глава.

Снимка: EPA/Rob Carr

Снимка: EPA/Rob Carr

Доналд Тръмп положи клетва като президент на САЩ в ситуация на много протести срещу него. Той вероятно ще поведе страната по нов път.

“Заедно ще възстановим нашата държава. Оттук нататък САЩ са на-първо място и всички решения ще бъдат в полза първо на американците. Никога няма да ви подведа. Ще направим Америка отново богата, горда и безопасна. Заедно отново ще направим Америка велика” – заяви Тръмп в първата си реч като президент.

“Ние, гражданите на Америка, сега се обединяваме във велики национални усилия да възстановим страната си и да подновим обета си към целия ни народ. Заедно ще предопределим пътя на Америка и целия свят за много, много години напред” – каза той. “От днес нататък само Америка ще бъде преди всичко.”

“Всички тези промени ще започнат още сега. Защото този момент е нашият момент. Принадлежи ни. Това е нашият ден, това е вашето празненство и Съединените американски щати е вашата страна” – добави Тръмп..

Според него “истаблишмънтът е защитавал само себе си, но не и гражданите на нашата страна”.

Снимка: ЕПА

Снимка: ЕРА

“Всяко решение за търговията, данъците, имиграцията и външната политика ще бъде в полза на американските работници и американските заводи” – обеща новият президент.

“Протекцията ще доведе до голям просперитет и сила. Ще се боря докрай и никога няма да ви предам. Америка ще започне да печели отново, да печели като никога преди. Ще си върнем нашите работни места. Ще си върнем нашите граници. Ще си върнем нашето богатство. И ще си върнем нашите мечти” – продължи  Тръмп, като цитира “две прости правила”: “купувай американско и наемай американец”.

Той поясни, че САЩ няма да налагат начина си на живот на никого,  но “ще блестят за всеки, за да бъдат следвани”.

Тръмп се закани на “радикалния ислямски тероризъм”: “Ние напълно ще го заличим от лицето на Земята”.

“Не трябва да има страх. Ние сме защитени и винаги ще бъдем защитени от полицията и армията и най-важното – ще бъдем защитени от Бог” – заяви Доналд Тръмп.

Снимка: ЕПА

Снимка: ЕРА

“Приключи времето за празни приказки. Сега настъпи часът за действия” – каза още новият президент.

“Днес ние не само не прехвърляме властта от една партия към друга, а прехвърляме властта от Вашингтон и ви я връщаме – на народа” – каза Доналд Тръмп. Той благодари на Барак Обама за плавния преход в предаването на властта.

По думите на Тръмп престъпленията, бандите и наркотиците са взели живота на много хора. “Американското клане спира точно сега тук” – заяви той.

“Ние ще направим Америка отново силна. Ние ще направим Америка отново богата. Ние ще направим Америка отново горда. И, да, заедно, ние ще направим Америка отново велика. Бог да ви благослови. Бог да благослови Америка”, завърши речта си Тръмп.

На церемонията по неговата инагурация присъстваха и духовни лица от различни конфесии. Част от тях произнесоха молитви.

Тръмп и съпругата му Мелания танцуват на един от баловете, с които завърши тържественото му встпъване в длъжност. Снимка: Reuters

Тръмп и съпругата му Мелания. Снимка: Reuters

По-късно на два от трите бала, организирани в негова чест, новият президент на САЩ и съпругата му Мелания танцуваха под звуците на песента на Франк Синатра “My Way” (“По моя начин”). На втория бал президентът попита присъстващите дали да продължи да използва Тwitter. Множеството отвърна с одобрителни викове. В отговор Тръмп каза, че общуването му с неговите над 20 милиона последователи в Тwitter е “начин за заобикаляне на непочтените медии”.

Доналд и Мелания Тръмп участваха и в традиционния бал на американските военни, на който партньори в танца им бяха военнослужещи.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

САЩ ще се оттеглят от споразумението за Транстихоокеанско партньорство за свободна търговия и ще преговарят за ново Северноамериканско споразумение за свободна търговия (НАФТА), става ясно от нов търговски план на САЩ, който бе разпространен от Белия дом. “Тази стратегия започва с оттегляне от Транстихоокеанското партньорство и ще бъде направено така, че всяко ново търговско споразумение да бъде в интерес на американските работници. Президентът Тръмп е отдаден да се предговори НАФТА” – се казва в съобщението.

Белият дом очерта също и целта си за “развитие” на повече системи за противоракетна отбрана, за да се подготвят САЩ при евентуални атаки от Иран и Северна Корея.

Снимка: Ken Gonzales, Twitter

Снимка: Ken Gonzales, Twitter

Протести

Ден преди вспътването на Тръмп в длъжност, при демонстрации и събитие, организирано от симпатизанти на Тръмп, е имало сблъсъци между поддържници и противници на новия президент. Протестиращи са скандирали “Позор”, “Вървете си, нацисти”, ” Не на нацистки САЩ” и др. подобни. Протести имаше и в самия ден на инагурацията на Тръмп.

$ 200 милиона са били изхарчени за охраната и организирането на всички мероприятия по встъпването му в длъжност. Мобилизирани са били 13 хиляди войници от Национална гвардия, както и около 15 хиляди полицаи.

Путин готов да се срещне с Тръмп

Владимир Путин е готов да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп – обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Песков уточни пред Би Би Си, че подготовката за евентуална среща между двамата президенти може да отнеме месеци. Песков каза също, че е невъзможно сирийската криза да бъде решена по конструктивен начин без участието на САЩ.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.