Home » Авторски страници

Обръщение на граждански организации към жителите на Трън

2016.12.04 2 коментара
Spread the love

untitled

Община Трън е третата по площ в България, а що се отнася до Европейския континент, тя е сертифицирана още през 1985 г. от ЮНЕСКО като общината с най-чистия въздух на континента от населяваните негови територии. В сертификата на ЮНЕСКО, издаден за Община Трън, пише, че кислородът в този край е с 2% повече, отколкото на всяко друго място.

На теротиторията на тази община се подготвя понастоящем, обаче, реализирането на инвестиционно намерение за добив на злато и сребро, с което неминуемо ще се промени екологичната ситуация в този все още не засегнат от индустрията край не само в България, но и на Европейския континент.

Предстои събрание в центъра на град Трън, което ще се проведе на 9.12.2016 г. от 11:00 часа, на което публично да се информират гражданите за предстоящите намерения за индустриален добив на ценни метали, с дискусия относно същината на проблема. Защото в интерес на инвеститора не е информираността на гражданите, а напротив, отсъствие на информираност на местното население по въпроса и бъдещите последици за тях и за природата.

Прилагам текста на Обръщението към гражданите на Трън за предстоящото събрание, което е подписано от Трънското културно-просветно дружество “Руй”, на което съм член, и от сдружение “Трън”.

Сергей Иванов

2016-12-01-obrashtenie-original-1500-x-2000-publikuvane

ОБРЪЩЕНИЕ

към живеещите в гр. Трън и Трънска община,
към всички трънчани и приятели на Трънско

 

Мили земляци,

На съвместно събрание на Трънско културно-просветно дружество “Руй” и Сдружение „ТРЪН”, след задълбочено запознаване с инвестиционното намерение за добив на златни и сребърни руди в община Трън на проектна площ от 20 кв. км., смятаме, че реализирането на това инвестиционно намерение ще бъде много опасно за природата и здравето на хората и пагубно за Трънския край.

Според нас последиците от осъществяването на инвестиционното намерение ще бъдат:

– непоправимо разрушаване на природата, отравяне и изчезване на водните запаси, изсичане на хиляди декари гора, прогонване и унищожаване на дивеча;

– в инвестиционното намерение не е отбелязано наличието на големи количества уранова руда, чиято преработка многократно ще завиши радиацията вследствие на взривните дейности и натрупването на опасни отпадъци на площ от стотици декари;

– сериозен риск от рязко увеличаване на заболеваемостта сред населението поради замърсяване на водата, въздуха и почвата.

Раковите заболявания и детеродните проблеми са част от живота на хората там, където съществуват такива мини;

– драстично намаляване на потока от туристи в нашия край, ликвидиране на лова, преустановяване на посещенията за отпуски и почивка в края на работната седмица, което ще се дължи на ежеседмичните взривове и непрекъснатото движение на десетки тежки камиони по пътната мрежа на общината;

– унищожаване на пътната мрежа в целия регион, като следствие от постоянното придвижване на многотонна техника;

– пълна невъзможност за осъществяване на приетите от общината програми за развитие на еко и селски туризъм на земеделие и животновъдство;

– селскостопанското производство и животновъдството ще пострадат от наличието на множество вредни фактори;

– увеличаване на безработицата в град Трън и общината, тъй като тук няма подготвени за минна индустрия кадри. А реализацията на индустриален златодобив, ще засегне редица основни за района дейности, чието преустановяване ще освободи работна ръка;

– появата на стотици работници от други краища на страната ще доведе със себе си престъпност и други явления, които не се срещат в нашия край.

Уважаеми трънчани и приятели на Трънския край, каним всички вас пред читалище „Гюрга Пинджурова” в град Трън, на 9 декември 2016 г. (петък) от 11:00 часа, където ще обсъдим поставените въпроси!

Това е тема, която засяга непосредствено всеки един от нас поотделно и всички като общество.

Нека съдбата да е в нашите ръце, а не в ръцете на тези, които от жажда за лично забогатяване с цената на здравето и живота на други хора, причиняват непоправими щети на природата!

 

Трънско културно-просветно дружество “Руй” и Сдружение „ТРЪН”

2 коментара »

  • Пенчев said:

    страшна логика. като дойдат стотици работници, които между другото ще взимат, предполагам добри пари, ще скочи престъпността. кой ще да е този, който ще взима хубава заплата и ще краде??? хубаво е да се пази природата и тя наистина е най-голямото ни богатство, но не съм забелязал в Трън да са плъзнали тълпи туристи щото ако беше така щеше да е пълно с хотели и къщи за гости. целия трънски край са само бабички и цигани и ако я карат така ще останат само цигани накрая.

  • Зайков said:

    Имам роднини в Трънско и поне веднъж в годината ходя на гости. В Трън с трън да се завъртиш няма какво да закачиш. Мизерия, глад, безработица. Виждат ми се странни тези протести, защото не виждам как ще се осигури поминък, освен ако не дойде някой инвеститор. Това за туризма са само сладки приказки. Какво ще предложи Трън – минерални извори или египетски пирамиди. Доколкото знам около Трън имаше минна дейност, а пък въздухът – най-чист. Нещо не ми се връзва тая работа. Понамирисва ми на традиционния зелен рекет.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.