Home » Авторски страници

Българският офис на WWF започна кампания в защита на Пирин

2016.12.06 10 коментара
Spread the love

Българският офис на международната природозащитна организация WWF (World Wide Fund for Nature, преди World Wildlife Fund) започна кампания за спасяването на Пирин, който е сериозно застрашен от стопански сечи и нови строежи. Организаторите на кампанията са направили онлайн подписка, адресирана към министър-председателя на България, в която се казва следното:

“Уважаеми господин Министър-председател,

Cпасете Пирин, световно природно наследство, част от Натура 2000. Спрете опасния проект за нов план за управление на Пирин, строителството и стопанските сечи.

Старите гори

Национални и международни закони пазят вековните иглолистни гори в Пирин, сред които и най-старото дърво на Балканите – Байкушевата мура. Но според плана за управление на националния парк, който Ви се предлага за одобрение, върху 60% от територията на парка може да се провежда стопанска сеч. В сегашния план стопански сечи не са разрешени.

С уважение, искрено Ваш, пазител на Пирин.”

11

От Българския офис на WWF се надяват да се съберат 75000 подписа в подкрепа на кампанията за Пирин, преди съставянето на ново правителство, което да приеме набързо нов план за управление на природен парк Пирин, в който са заложени нови сечи и стоежи, и според който върху 60 процента от територията на планината ще може да се провежда стопанска сеч.

33

Подписи в защита на Пирин се събират:

на български език –

wwf.bg/pirin 

на английски език –

wwf.bg/savepirin

Магически красивата Пирин. Снимка: Евгени Динев, stock.evgenidinev.com

Магическата красота на Пирин трябва да бъде съхранена. Снимка: Евгени Динев, stock.evgenidinev.com

10 коментара »

 • Галя said:

  Малко сте объркали заглавието. Трябва да бъде WWF започна кампания срещу Пирин. Няма как да се нарече по друг начин това, че искат да не се поддържа изобщо планината. Втората снимка, която сте публикували е манипулативна и е от преди поне 15 години. В момента това изобщо не изглежда така. Тия от WWF са се активизирали и пищят, че в Банско и Пирин били влезли багери да разрушават природния парк, а всъщност се оказа, че те са там, за да почистват от калта и падналите дървета при наводнението. Хайде стига сега вече с тия нагли манипулации. Цялата кампания на WWF е просто да се съберат едни пари от дарения, които после да отидат в нечий джоб.

 • OIFVet said:

  Колкото повече сеч, толкова повече, и по-големи, наводнения. Та сега се оказва че експлоатацията била просто поддръжка, и че спасяваме парка от самия него. Много манипулативен коментар, Галя. И къде точно виждате страница за дарения, или дори едно изречение което да търси дарения? Много е смешно когато лакомите лами обвиняват тези, които им се изпречват на плановете да изсекат и да бетонират де що има, в лакомия. Проекция, к’во да се прай…

 • Mariana (author) said:

  Ако е изготвен нов план управление на природен парк Пирин, според който на 60 % от територията на планината ще може да се провежда стопанска сеч, както пише в самото писмо – подписка до министър-председателя, това никак не е добре. Особено като се има предвид, че през последните години, поради високите цени на тока и нафтата, все повече хора минаха на отопление на дърва. Отделно се сече за изнасяне на дървен материал в чужбина. Отделно – заради нови строежи. Горите на България не само в Пирин, но и в другите планини, няма да издържат тази масова сеч, която се извършва в последните години. Що се отнася до публикуваните снимки, първите две са от самата страница на кампанията.

 • Марков said:

  Истината е, че Тома Белев не може да преживее факта, че неговят план за управление на Пирин беше отхвърлен и така изпусна финансиране за няколко милиона. Жена му Весела Кавръкова управлява WWF България и тази кампания е абсолютна манипулация. От край време тези хора се бият в гърдите, че защитават зелената кауза, а единствената им цел са източване на държавни пари, рекетиране на бизнеса и усвояване на милиони левове.

 • Ива said:

  Пак някаква измислена акция на зеленичките. Много са зле горките.

 • Йордан said:

  Пълна пародия на вършене на работа с цел генериране на финансиране и изнудване на бизнеса в Пирин. Понеже в Пирин всичко е наред и на някой хора не им минаха номерата, сега се почва с активните мероприятия.

 • Мартин said:

  WWF, които са швейцарско НПО, защитавали българската природа?!? И те се били загрижили точно за Пирин, където е българското бижу в зимните ски спортове – Банско! А защо не започнат кампания за защита на Родопите например? Там няма ли незаконна сеч или просто не смеят, защото там се намира и Пампорово на леля Цеца Секса – Цветелина Бориславова!

 • Иван Христов said:

  Само ние, българите, можем да бъдем по-католици от Папата! В Европа процента на Натура 2000 достига до 20% от територията на дадена страна! Но в България е цели 38%! Защо? Нима европейски страни като Австрия, Словения или Швейцария с Натура 2000 на 20% не бранят адекватно своите зелени площи? Ясно е, че законодателството в България е смотано и обслужва само интересите на зелените рекетьори, зад които седят корпоративни интереси!

 • Mariana (author) said:

  Моля читателят “Мартин” и “Иван Христов” да не се прави на повече от един човек, за да покаже колко е загрижен по темата.

 • OIFVet said:

  Познах че зад коментарите стоят парите на ламите 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.