Home » Авторски страници

Системният проблем „Частни съдебни изпълнители“

2016.11.29 Няма коментари
Spread the love

На 28 ноември т.г. в София представители на Гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение“ /ГД „ПДИ“/ се срещат с частни съдебни изпълнители от Камарата на ЧСИ. Ще помогне ли тази среща за решаване на все по-натрупващото се напрежение, породено от безконтролните действия на частните съдебни изпълнители в страната? Докога те ще правят, каквото си искат, а потърпевшите от техните действия няма да имат реално достъп до правосъдие? Монополисти – банки – вещи лица – частни съдебни съдебни изпълнители са организирани според гражданските активисти в една верига, която да стриже изпадналите в задължение граждани и да ги тероризира. Проблемът с частните съдебни изпълнители е станал системен.

22

Частните съдебни изпълнители в България запорират включително пенсиите на български пенсионери и ги оставят без най-елементарни срества за оцеляване – казват някои от участниците в тази среща пред репорер на ТВ СКАТ. В изпълнителното производство има твърде много нарушения, които подвеждат гражданите. Длъжниците остават неинформирани и нямат възможност да се защитят – казват други.  Монополистите злоупотребяват, издават недостоверни документи, в резултат на което съдът разглежда масово дела, произнася се не съобразно закона, и в крайна сметка гражданите попадат в ръцете на частните съдебни изпълнители, които ги тероризират, като този терор вече стана масов – казва една от потърпевшите, Мадлен Кирчева.

Институцията ЧСИ е противозаконна. Българската конституция не позволява частно съдопоизводство и съдебно изпълнение. И настящото или следващото Народно събрание трябва по най-бързия начин да отмени това – казва оше тя.

ЧСИ като крайно звено на съдебната система в България не прилагат европейското право – допълва друг гражданин, Георги Найденов, пред репортера на СКАТ.

ГД „ПДИ“ ще направи подписка до Европейската комисия. Ако трябва, ще организира и протести. От движението се опитват да привлекат вниманието на медиите в България върху този все по-задълбочаващ се правен и социален проблем.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.