Home » Избрано, политика

Плевнелиев готов да избере заедно с Радев служебното правителство

2016.11.14 Няма коментари
Spread the love

Новоизбраният президент допуска правителство в рамките на сегашния парламент

Никола Лалов, Mediapool

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Въпреки че не е задължен от Конституцията, президентът Росен Плевнелиев е готов да определи състава на бъдещето служебно правителство в консултации с новоизбрания държавен глава Румен Радев. Двамата се срещнаха на “Дондуков”2 в понеделник, ден след като Радев спечели президентските избори и часове след като премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството си. Така политическата криза, в която Борисов тласна държавата, залагайки оставката си срещу победа на президентските избори, изглежда по-контролируема, под навигацията на отиващия си и бъдещия държавен глава.

Избраният президент заяви на излизане, че на продължилата час и половина среща не са обсъждани конкретни имена, но той е получил “уверението” на Плевнелиев, че ще определи състава на служебния кабинет след консултации с него.

След разговорите Плевнлиев не даде изявление, но от прессекретариата му също потвърдиха този ангажимент.

“За да бъде избегната политическа криза в страната, е необходимо да бъдат избягвани всякакви едностранни действия на която и да е институция, а политическият и междуинституционалният диалог са основа за преодоляване на напрежението в обществото”, посочиха от “Дондуков” 2.

И Плевнелиев, и Радев са били на мнение, че са необходими “координирани и максимално прозрачни и действия на всички отговорни институции”.

Служебен кабинет на двама президенти

След избора на Радев за президент страната изпадна в политическа криза заради депозираната оставка на кабинета “Борисов” 2. Сега отиващият си президент е поставен в безпрецедентна ситуация да излъчи трети пореден служебен кабинет в рамките на мандата си. Този кабинет обаче се очертава да управлява повече от обичайните три месеца, тъй като Плевнелиев няма право да разпуска парламента. Именно Радев, след като встъпи в длъжност на 22 януари, ще може да разпусне Народното събрание и да насрочи изборите, които могат да се проведат най-рано през април. Радев, който допреди два месеца беше командир на ВВС и няма политически опит, ще има правото и да подмени частично или изцяло назначения от предшественика си служебен кабинет.

Очевидно Плевнелиев се опитва да спести допълнителни сътресения в преходния период, каквито биха били смените на служебни министри, както и да осигури легитимност на служебното правителство.

Радев допуска някоя партия да сформира правителство

Румен Радев не се ангажира с прогноза кога ще са следващите парламентарни избори. Той припомни, че това зависи от евентуалното сформиране на правителство в сегашното Народно събрание с мандата на някоя от парламентарните сили.

“Представете си, че някоя от тях има волята или състави някаква нова коалиция. Нека да не бързаме“, коментира той пред репортери.

Почти невероятно е да се стигне до такъв сценарий, след като двете най-големи партии – ГЕРБ и БСП, обявиха, че няма да се опитват да съставят правителство сега и предпочитат да се върви към предсрочни избори.

Премиерът Бойко Борисов, който досега размахваше политическата стабилност като основен коз в кампанията за избор на президент, сам тласна страната към нестабилност, като обеща да подаде оставката си, ако ГЕРБ загуби президентските избори. Неговият кандидат-президент Цецка Цачева се провали, а издигнатият от БСП Румен Радев бе избран за президент със съкрушително мнозинство на балотажа в неделя.

Бойко Борисов внесе оставката на кабинета си в понеделник, а нейното гласуване се очаква да стане в сряда, първия работен ден на парламента за седмицата.

След това президентът Росен Плевнелиев трябва да връчи на Борисов като лидер на първата политическа сила в НС мандат за формиране на ново правителство. Очаква се Борисов да върне мандата и той да отиде при БСП, чийто председател Корнелия Нинова вече заяви, че ще стори същото. Следва трети опит, при който президентът не е обвързан със задължение да връчи мандата на третата по големина партия – ДПС, но поради липса на подкрепа от първите две сили едва ли някоя трета ще се пробва да съставя правителство.

Именно тогава Плевнелиев ще пристъпи към формиране на служебен кабинет, който ще е първият, който ще работи при действащ парламент, който да го контролира. Това ще продължи до встъпването в длъжност на Румен Радев, който ще разпусне Народното събрание и ще насрочи датата на предсрочните избори, но служебният кабинет ще продължи да работи без парламент.

Плевнелиев: Трябва предвидимост и яснота

По време на срещата Плевнелиев и неговият приемник са обсъдили и необходимите през следващите дни и месеци стъпки, които ще предприеме президентската администрация.

“От изключителна важност е да бъде запазено спокойствието в България, да бъде осигурена предвидимост и яснота относно предстоящите действия на институциите, съгласно записаните в Конституцията механизми и процедури на приемственост в изпълнителната и в законодателната власт”, посочиха от “Дондуков”2.

“Благодаря на президента Плевнелиев за поканата. Срещата бе изключително ползотворна, знакова. Това означава приемственост в политиката на президента”, заяви от своя страна Радев.

Радев още не е готов със съветниците си

В отговор на въпрос Радев посочи, че все още е “рано” да обяви бъдещите си съветници.

Въпросът кои ще са секретарите и съветниците на Радев е от ключово значение, за да се види дали е в състояние да следва независима политика, както твърди самият той, или екипът му ще е изцяло или предимно излъчен от БСП.

По време на срещата Радев и Плевнелиев са обсъдили и хода на изминалите президентски избори, като и двамата са били на мнение, че са преминали без “сериозни нарушения по демократичен и легитимен начин”.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.