Home » Авторски страници, българи зад граница

Ансамбъл „Загорче“ вдигна на крака публиката в Линц и Залцбург

2016.11.01 Няма коментари
Spread the love

СЛЕД ДЪЛГО И ТРЕПЕТНО ОЧАКВАНЕ, НАЙ-ПОСЛЕ И АВСТРИЯ ПОСРЕЩНА ТАЛАНТЛИВИТЕ ДЕЦА НА “ЗАГОРЧЕ”

untitled4

Българите в два от най-красивите градове на Австрия – Линц и Залцбург имаха възможността да се насладят на красотата и феерията на изпълнението на малките танцьори, певци и музиканти. Турнето се провежда във връзка с 1-ви ноември – Деня на народните будители, юбилея на БУ “Кирил и Методий” в Париж, Международния ден на българските училища “Аз съм българче” в Амстердам и Международния семинар “Децата и изкуството” в Братислава.

Кадри от гостуването на "Загорче" в Линц. Снимки: Петър Андреев, Bgschule-linz.com

Кадри от гостуването на “Загорче” в Линц. Снимки: Петър Андреев, Bgschule-linz.com

Ансамбъл „Загорче“ – това е един детски музикално-танцов театър на фолклорна основа от Тракия – България. Състои се от артисти от 6 до 16-годишна възраст. Децата са танцували във всички европейски страни, като са посетили над 800 града.

untitled3

Част от тазгодишното им турне бе и Австрия. На 29 и 30 октомври 2016 г. ансамбълът изнесе два концерта в Линц и Залцбург. 

Организатор на събитието бе учителският колектив на Българско училище „Дунав“ Линц и Залцбург, с огромната подкрепа на родителските активи на училището в двата града. Сред официалните лица, уважили събитието, беше почетният консул на Р. България в Залцбург г-н Ерио Хофман.

untitled7

Концертът започна. Публиката, тръпнеща в очакване, притихна в тишина.

При появата на малките артисти, облечени в пъстри тракийски носии, и при първите ритми на гайдата и тъпана, залите избухнаха в аплодисменти и овации.

untitled5

Оркестрантите и хористите освен, че свиреха и пееха, се движеха по цялата сцена сред танцьорите, с което допринесоха за още по-голямата пищност и красота на изпълнението. Познатите български народни песни, звученето на гайдата, кавалите, гъдулките и тъпана просълзиха много от присъстващите.

untitled8

Час и половина децата от “Загорче” пяха, танцуваха и свиреха под бурните аплодисменти не само на българските, но и на на присъстващите австрийски зрители, очаровани от красотата и магията на българските гласове и фолклор.

Кадри от концерта на "Загорче" в Залцбург. Снимки: Иван Павлов, Bgschule-linz.com

Кадри от концерта на “Загорче” в Залцбург. Снимки: Иван Павлов, Bgschule-linz.com

На 30 октомври своите умения в Залцбург споделиха и танцьорите от група „Здравец“, които в продължение вече на една година разучават български народни танци в града на Моцарт.

След концертите и в двата града художественият ръководител на ансанбъла Венелин Кръстев проведе Работилница, на която деца и възрастни усвоиха стъпките на Ръченица, Дайчово, Дунавско, Еленино хоро и много други. В Залцбург хората се виха дълго след края на концерта.

untitled6

След много емоции, прегръдки и поздравления талантливите деца на Загорче, събрали много впечатления и спомени оттук, продължиха своя път към Кьолн.

untitled9

Благодарим Ви, “Загорче”!

Благодарим Ви, мили деца, за прекрасните емоции, които ни донесохте! За Вашия пъстър, весел и талантлив спектакъл!

Очакваме Ви отново!

 

Катя Илиева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.