Home » Авторски страници

Харолд Мартин е на път да засенчи Сноудън и Асандж

2016.10.21 Няма коментари
Spread the love

Най-големият шпионски провал в САЩ. Задигнати са около 25 милиарда страници секретна, свръхсекретна и незнайно колко секретна документация от NSA – Агенцията за национална сигурност на САЩ.

 

Коментар на Григор Лилов

article-nsa-1005

Джулиан Асандж с неговия “Уикилийкс” и Едуард Сноудън с разкритията му се оказаха дребни шпиони на фона на новата звезда – Харолд Т. Мартин III. Той е бивш сътрудник на фирмата “Booz Allen Hamilton”, която обслужвала Агенцията за национална сигурност на САЩ. Не между другото – и Сноудън е бивш неин служител.

66

Днес в Балтимор започва процесът срещу шпионинът на века. Според някои експерти това е най-значимото изтичане на информация от американски секретни служби на САЩ за цялата им история.

От обвинителния акт се разбира, че Харолд Мартин е откраднал минимум 50 терабайта класифицирана информация, както и 6 кутии документи на хартия.

*** За справка: един терабайт информация образно може да се представи с 1 млн. книги по 500 страници всяка! Т.е. става дума за 25 милиарда страници. За сравнение – Фондът на нашата Народна библиотека “Св. св. Кирил и Методий” е 7 997 хил. единици с под 3 милиарда страници книги, вестници, списания, архивни документи и т.н.

Част от тази информация е с гриф “свръхсекретно”!

Задигната били и свръхсекретни “конкретни оперативни планове срещу известен враг на Съединените щати” – според правителството. Смята се, че евфемизмът “известен враг” визира основния противник на САЩ – Русия.

Харолд Мартин е докопал и свръхсекретни хакерски инструкции (макар и не последна версия, а от 2013 г.). Те са били предложени за продажба в мрежата и закупени от анонимна група.

Задигнал е и личните данни на неизвестен брой служители – дълбоко засекретен персонал на Агенцията, както и флашки с информация, дигитални устройства, цели компютри и др. Някои от тези вещи са били открити при обиска на къщата му на 27 август в един навес. (Господи, а това е най-секретната шпионска служба на САЩ! Как ли ги е изнесъл и какъв е въобще пропусквателният режим?!)

Забележителното е, че ФБР и американската прокуратура засега не са го обвинили в шпионаж, а само в кражба на секретна информация и неправомерно нейно използване. Прокуратурата обаче е заявила, че ще разшири обвинението и в шпионаж. Имало данни, че Мартин контактувал с неназовани хора на руски език и че е теглил информация на руски език.

По някои данни този теч е продължил над 16 години, преди да започне разследване покрай една публикация в мрежата.

Смята се, че Харолд Мартин е “звезда” в криптирането и сложни комуникационни техники за достъп до мрежата и компютри, без да се оставят никакви дигитални следи

От края на 2014 г. Харолд Мартин ІІІ е работил и за Пентагона по методите на бъдещите кибервойни.

Мартин е 51-годишен, доктор на науките по информационни системи и икономика. Бил е сърдечен, ала въздържан към хората, макар че е имал приятели. Той е ветеран от военноморските сили, чудат и работохолик. В средите му е известен и популярен като върл националист, съвсем краен патриот.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.