Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи от Украйна участват във фестивала “Зевзек `2016”

2016.09.30 Няма коментари
Spread the love

zevzek-20161

Капсичан, България. От 30 септември до 2 октомври 2016 г. в гр. Каспичан ще се проведе шестото издание на Международния фестивал “Майстори на шеговития къс разказ ЗЕВЗЕК`2016” под патронажа на Министерството на културата. Мероприятието се организира от Община Каспичан, Народно читалище ”Пробуда 1928” – Каспичан, със съдействието на „Асоциация на българите по света“ и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Идеята за организирането на фестивала е на българския актьор Любен Чаталов. Изпълненията са индивидуални, в свободна форма и с неограчени сценични изразни средства. Представянето има конкурсен характер и се гледа и оценява от жури, което ще се председателства от актрисата Мария Статулова.

До 2014 г. фестивалът се провеждаше само на национално ниво. През 2015 г. бяха поканени участници от българската общност в Украйна и Молдова, благодарение на което мероприятието се превърна Международен фестивал “Майстори на шеговития къс разказ ЗЕВЗЕК”.

Участниците от Украйна отново ще бъдат представени от „Конгреса на българите в Украйна“, които са активни участници в живота на организацията: Петър Дудуш, Иван Дан, Виталий Зеленков, Владимир Телпис и Петър Добрев.

Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Една от мисиите на нашата организация е изграждане на мостове между Украйна и България. От 2007 година ние постоянно разширяваме нашите връзки с прародината ни чрез образование, култура и спорт. Не само участието в международни мероприятия са показател на нашата дейност, но и наградите, с които се връщат нашите представители са индикатор на правилната посока. Благодарение на състезанието по хумор КВН и Одеския български драматичен театър към Конгреса на българите в Украйна, ние преоткрихме големи таланти сред българските младежи в Бесарабия“.

Международният фестивал “Майстори на шеговития къс разказ ЗЕВЗЕК`2016” се провежда в памет на Никола Анастасов.

 

Максим Димитров,

Конгрес на българите в Украйна

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.