Home » Авторски страници

Юбилейната година на Никола Гюзелев. Събития и награди в негова памет

2016.09.29 Няма коментари
Spread the love
Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Първите юбилейни събития в памет на прочутия български оперен артист Маестро Никола Гюзелев, във връзка с 80 години от от рождението му и 50 години сценична дейност, преминаха при огромен успех и отзвук сред публика и медии, както в България, така и в Италия. Събитията в негова памет, които последваха рождената му дата – 17 август, бяха:

Жени Захариева, Анна-Мария Гюзелева и и М. Банева на фестивала "Русалка"

Жени Захариева, Анна-Мария Гюзелева и М. Банева на Фестивала “Русалка”

– Честване в рамките на Музикалнaта академия и фестивала “Русалка 2016” на 26 август 2016 г. – Концерт “Музика и Поезия” с проф. Жени Захариева и актрисата Анна Мария Гюзелева, с изпълнения на обичани творби от Фредерик Шопен и фрагменти от от новата стихосбирка на г-жа Гюзелева “А душата знае”.

Снимка от концерт н чест на Никола Гюзелев в родния му град Павликени

Снимка от концерта в чест на Никола Гюзелев в родния му Павликени

– Честване в родния му град Павликени на 16 септември 2016 г. – с номиниране на Летния театър в града на негово име, освещаване на паметна плоча пред театъра и концерт с ученици и колеги на Никола Гюзелев.

nicola-ghiuselev-plocha-teatar-pavlikeni

– Честване в БАН на 20 септември 2016 г. с изложба, концерт и връчване на международната Награда ’’Никола Гюзелев’’ с изпълнения на квартет ”Софийски солисти ” и Маестро Пламен Джуров, и вплетени между изпълненията стихове посветени на Никола Гюзелев, които са част от новата стихосбирка на Анна-Мария Гюзелева.

diplom-award-nicola-ghiuselev-ban-2016

Международната Награда ”Никола Гюзелев” за талантливи представители на оперно изпълнителското и изобразителното изкуство, която се учреди през м. септември 2016 г. от академична комисия под председателството на акад. Стефан Воденичаров, сформирана за целта в БАН, се връчи вечерта по време на Юбилейния концерт в памет на Никола Гюзелев в Големия салон на БАН на 20 септември 2016 г.

Медал на наградата "никола Гюзелев"

Наградата и изображението й са проект и изработка на българския скулптор проф. Богомил Николов от НХА.

Носителите на международната награда "Никола Гюзелев"

Част от носителите на международната награда “Никола Гюзелев”

Носителите на наградата ”Никола Гюзелев” за 2016 г. са: сопраното Радостина Николаева, баритонът Владимир Стоянов, басът Николай Кърнолски и сценографът Радостин Чомаков, посмъртно връчена на неговите синове. Поради невъзможност да присъства на церемонията в София, баритонът Владимир Стоянов, ангажиран в генералната репетиция за премиерата на операта ”Дон Карлос” в Парма, получи своята награда от председателя на Фондация ‘’Никола Гюзелев’’ Анна-Мария Гюзелева по време на концерта в памет на Никола Гюзелев в ”Меката” на Операта – Парма на 22 септември 2016 г.

nicola-ghiuselev-new-monografy-2016

На концерта в БАН бе представена официално и новата монография за Никола Гюзелев ”Рицарят на Операта”, съвместно издание на НДФ “13 века България” и Фондация “Никола Гюзелев”. За целта изпълнителният директор на НДФ “13 века България” Митко Тодоров изтъкна мотивите за издаването на тази юбилейна творба в памет на прочутия български певец и заедно с председателя на Фондация “Никола Гюзелев” Анна-Мария Гюзелева и Виолета Мланова от НДФ “13 века България” подариха монографията на присъстващата публика.

afish-concerto-ghiuselev-corale-parma

Юблейните чествания в памет на Никола Гюзелев имаха своето логично продължение в Парма, Италия, другият град, близък до сърцето на маестро Никола Гюзелев, където той бе удостоен преди години с престижната международна Награда ”Златен Джузепе Верди” за висок принос в Белкантото. Посветиха честване и концерт в Парма, Италия, на 22 септември 2016г. с прочутия хор ”Корале Джузепе Верди” и солисти певци от България и Италия, с президента на ”Корале Джузепе Верди Парма” Андреа Риналди и водещия на цялото събитие Паоло Дзопи.

Концерт в чест на Никола Гюзелев в Парма

Концерт в чест на Никола Гюзелев в Парма, Италия

Тук баритонът Владимир Стоянов, ангажиран междувременно с ролята на Маркиз Ди Поза за премиерата на операта ”Дон Карлос”, получи своята награда на концерта в памет на Никола Гюзелев.

Междувременно от м. август насам последваха посвещения в памет на Никола Гюзелев и от Варненска опера, Моцарт фестивал, Русенска Опера, Симфоничен оркестър – Сливен и други.

Митко Тодоров от фонд "13 века българия" и Анна-Мария Гюзелева

Директорът на фонд  “13 века България” Митко Тодоров и Анна-Мария Гюзелева

Предстоят чествания в Национална опера в София на 29 октомври 2016 г., в Рим за Деня на Будителите с Българския културен институт и Българското посолство, в Страсбург с Българския културен институт на 15 ноември 2016 г., в НДК – в Мраморно фоайе, в Зала 1 и в Кино “Люмиер”, съответно на 2, на 13, на 14 и 15 декември 2016 г.

Фондация ”Никола Гюзелев” предвижда пресконференция за всички медии около 21 ноември 2016 г. в София, във връзка със събитията в памет на Маестро Никола Гюзелев през юбилейната за него 2016 г.

 

Фондация ‘’Никола Гюзелев’’

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.