Home » Авторски страници, българи зад граница

Светослав Тодоров от Кралския музикален колеж в Лондон: Останете в Европа

2016.07.08 Няма коментари
Spread the love

Един изключително талантлив млад българин, Светослав Тодоров, покорява света с дарбата си на пианист. Той участва и в нашия концерт на Българското училище към Посолството в Лондон по случай 24-ти май. Цяло щастие е да виждаме на световни подиуми такива деца на България и да се гордеем с тях.

Снимка: Скрийншот от видео на Светослав Тодоров

Снимка: Скрийншот от видео на Светослав Тодоров

Светослав определя себе си като българин и европеец. Обучава се в момента в Кралския колеж по музика в Лондон и в разнобойните времена около Брекзит, воден от чувството, че сега е най-нужно обединение сред разединените хора, се е заел с първия си видеопроект, в който представя своя композиция – импровизация върху химна на Великобритания. По този начин иска да покаже уважението си към британците, защото винаги ги е считал за част от обществото на Европа. И всъщност с този клип (направен преди референдума), той каза: “Останете в Европа”.

Резулатът от референдума показа друго, но хората трябва да продължават да търсят път един към друг, въпреки различията си, ако искаме да спасим света. А Чехов казваше: „Красотата ще спаси света”.

Ето един млад българин, който се опитва да направи стъпка в тази посока и чрез красотата на музиката и таланта си да покаже, че е възможно да сме близо един до друг като човеци, въпреки политиките.

Нека се чува повече за такива деца на България.

Снежина Мечева, говорител на АБУЧ

—————————————————————————————————————————————————

Снимка: Тодор Кръстев

Снимка: Тодор Кръстев

Светослав Тодоров е български пианист, който учи със стипендия в Кралския музикален колеж в Лондон класическо, съвременно пиано при проф. Дина Паракина (Московска консерватория) и джаз пиано при проф. Майк Морaн (композиторът на албума на Фреди Меркюри и Мансарат Кабайе „Барселона”, 1987 г.). От 2003 г. Светослав е в класа по пиано на Мария Гинева в Национално училище по изкуствата ‘’Добри Христов’’ – Варна. В края на 2008 г. за заслугите си към културния живот на Варна младият пианист е награден с поздравителен адрес от тогавашния кмет на града Кирил Йорданов. За 2009 г. Светослав е обявен за едно от децата на Фондация „Димитър Бербатов”. Стипендиант е на Министерство на културата, „Ротари Евксинград”, „Лайънс Клуб” и „Майчина грижа” за високи творчески постижения. През 2010 г. Светослав завършва с отличен успех своето средно-специално образование и е определен за един от най-изявените ученици на училището, като бива отличен с награда „Артерия” 2010 за адекватно приложение на уменията по време на учебния процес. Преди да се присъедини към престижния Единбургски университет – Великобритания, той учи една година в НМА „Панчо Владигеров” – София при Стела Майсторова и Илия Чернаев. През 2011г. Светослав започва да учи при известните британски пианисти Питър Евънс и Стивън Осбърн. Получава наградите „Доналд Тоуви” 2012 за изпълнение, което го прави втория първокурсник – носител на тази награда в историята; награда „Единбург” 2013, „Златния медал” на Единбургския фестивал-конкурс 2013. През 2015 г. се дипломира в Единбургски университет с най-високата оценка по инструмент от целия випуск.

Той е концертирал в редица престижни европейски зали като зала „Гаво” в Париж, „Рахманинов заль” в Москва, Кралската фестивална зала в Лондон и други. В началото на 2014 г. е поканен да изнесе концерт за Британската принцеса Ана в Единбургския дворец „Холирууд”. По-късно е избран за „млад концертиращ артист” (AYCA award) след прослушвания в Кралската музикална академия в Лондон. Изнася концерти с Варненска и Шуменска филхармонии, Единбургски фестивален оркестър, Шотландски камерен оркестър „Медоус” и Единбургски „Чарити” оркестър.

Светослав е лауреат на конкурсите (соло и в състав) „Надежди, таланти, майстори” за 2007 и 2009 г. (3-та и 1-ва награда), „Музиката и Земята” 2009 (1-ва награда), „Албер Русел” 2008 (2-ра награда без присъдена първа), „Млади виртуози” 2009 (1-ва награда), 1-ви Международен конкурс за славянска музика – Москва 2009 (Гран При) и много други. Участва в майсторските класове на Дмитри Башкиров, Паскал Немировски, Джоана МакГрегър, Дмитри Алексеев, Ванеса Латарш, Наталия Трул, Питър Хил, Жени Захариева, Виктор Чучков и др.

През лятото на 2015 г. Светослав е поканен и взима участие в най-големия фестивал за изкуства в света – Единбургския международен фестивал. В края на 2015 г. той получава първа награда на 9-ти Международен конкурс „Й. С. Бах” във Фукуока, Япония, само няколко дни след негови благотворителни участия в Българския културен институт в Лондон. През март т.г. изнася концерт за световния композитор Стийв Райх, както и представя солов концерт в салоните на Българското посолство в Лондон. През м. юли Светослав е поканен в журито на международния фестивал за изкуства ‘Трикси’ в Албена със съпътстващ солов концерт. От месеците август до декември Светослав е избран да представи Кралския музикален колеж в Музикалното училище в Манхатън, Ню Йорк.

Васко Василев го определя като ‘много добър пианист’, а Найджъл Кенеди – като ‘удивителен’.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.