Home » Авторски страници

Малка страна ли е наистина България?

2016.07.06 Няма коментари
Spread the love

eurochicago_ss003.

Ние сме малка страна, няма как да имаме добър футбол – видяхме Исландия.

Ние сме малка страна, няма как литературата ни да пробие навън – вижте Исландия, прочетете Нобеловия лауреат Халдор Лакснес, поета Сьон и Йон Калман Стефансон.

Ние сме малка страна, не можем да постигнем големи неща в музиката, изкуството, културата – вижте Исландия, и Mezzoforte, и Бьорк, и националната галерия в Рейкявик, и почти всяка голяма галерия в света, и световната сцена.

Ние сме малка страна и няма как да имаме силна икономика – вижте Исландия, една от страните с най-висок стандарт.

Ние сме малка страна, не можем да докараме богати туристи и да им вземем парите, имаме само една природа, дайте да построим малко “нови руини” – вижте Исландия, далеч от всички туристически маршрути, но изключително посещавана заради природата си, китовете, птиците, планините и красотата.

Ние сме малка страна, не може да реализираме високотехнологичен напредък – вижте Исландия, повече от 50% от населението е с висше образование и е лидер във фармацевтиката и високите технологии.

Ние сме малка страна, и политиците са ни такива – вижте Исландия, те сами пишат конституцията си и са едни от най-активните политически нации, и никой политик не може да си позволи да се чувства недосегаем.

Ние сме малка страна и не може да сме справим с мафията и корупцията във всички етажи на обществото – вижте Исландия, след банкрута в затвора влязоха банкери и политици, но съдебната им система работи и гражданският и обществен контрол е работещ механизъм.

Ние сме малка страна, от нас нищо не зависи и никой не се интересува от нас – вижте Исландия, и разберете, че нищо не е даром, а с визия, стратегия, ум, разбиране, труд, постоянство, увереност, единение, сила, себеотдаване, посвещаване, политическа воля, гражданска активност, обществен контрол и принципност, може да бъде постигнато толкова много. И то в най-трудното за обитание място, сковано от лед, със сурова природа и тежък климат.

И трябва ди си исландец.

 

Светлозар Желев

——————————————————————————————————————

Бел.ред.: Авторът е качил този коментар на стената си във Фейсбук. Публикуваме го с неговото позволение. Заглавието е на Eurochicago.com.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.