Home » българи зад граница, Избрано, любопитно

Внук на последния български цар рецитира в Мароко “Аз съм българче”

2016.06.05 Няма коментари
Spread the love

ЦАРСКИЯТ ВНУК СИМЕОН-ХАСАН РЕЦИТИРА В МАРОКО “АЗ СЪМ БЪЛГАРЧЕ”

.

Лиляна Клисурова, в. “24 часа”

Image_5553859_128

На 24 май Симеон-Хасан получи удостоверението си за завършен трети клас на тържество в Българското посолство в Мароко.

Синът на княгиня Калина завърши с шестица по български трети клас в посолството ни в Рабат

С шестица по български език и литература завърши трети клас в българското училище към посолството ни в Рабат най-малкият внук на царя Симеон-Хасан. Синът на Калина и Китин Муньос живее с родителите си в Мароко.

Момчето има 108 учебни часа по български език и литература. На български той учил още един предмет – “Човекът и обществото”, по който също има шестица.

По време на тържеството за 24 май в посолството Симеон-Хасан рецитира свободно стихотворението на Иван Вазов “Аз съм българче”. След което показа изработения от него макет на Троянския манастир.

Симеон-Хасан, който е единственият царски внук, роден в България,

говори много добре родния си език

Учи български почти от бебе – в началото с частна учителка, а след това в училището на посолството ни в Рабат. При последната си ваканция дори удиви всички във “Врана” с изключително добрите си познания.

Малкият княз позира пред изработен от него макет на Троянския манастир за изложба за 24 май в посолството ни в Мароко.

С майка си и дядо си той разговаря само на български. С баща си говори на испански, с приятелите си в Мароко – на арабски. Учи още немски и френски, и като дядо си ще става полиглот.

Калина използва всяка ваканция в София и Боровец, за да разкаже на сина си нещо ново за българските му корени. И да го научи на нов ритуал.

А за 6-ия си рожден ден Симеон-Хасан получи българско гражданство. Процедурата бе задвижена от Калина при срещата ий с премиера Бойко Борисов. А указът бе издаден през 2013 г. от вицепрезидента Маргарита Попова под номер 7А.

Самата Калина също е българска гражданка. Тя използва всеки повод да покаже любовта си към България. Често се облича в българска носия и e голям почитател на народните ни шевици и на занаятите, като майка си царица Маргарита и леля си княгиня Мария-Луиза.

Симеон-Хасан рецитира “Аз съм българче” на тържеството за 24 май в посолството ни в Мароко.

Малкият Симеон също харесва ризи с нашенски бродерии

На 5-ия си рожден ден получи във “Врана” шопска носия като подарък, облече я и остана с нея по време на тържеството.

От малък Симеон-Хасан облича често българска носия и се интересува от родната си страна. Той е единственият от внуците на Симеон Сакскобургогски, роден в България. Снимка: Давид Нивиер

Царят също се включва в “българското образование” на внука си. Преди 4 г. на празника Сретение Господне той го заведе за първи път в храма “Св. Александър Невски” на вечерна служба и го научи да се кръсти като християнин. Царят дори вдигна момчето на ръце, за да целуне иконата, както е по канон. Калина пък му обясни как и защо се палят свещи.

Всяка събота княгинята води сина си в православна църква в Рабат, макар че е католичка. Симеон-Хасан е

кръстен в православната вяра

в параклиса в “Царска Бистрица”

месец след раждането си. Негови кръстници са мароканският крал Мохамед VI и принцеса Ирина Гръцка.

Симеон-Хасан и майка му с крал Хуан Карлос, баща на настоящия крал на Испания, в Монако на тържеството по случай 70-годишния юбилей на техния роднина принц Алваро де Орлеанс-Бурбон.

Освен българското училище внукът на царя завърши и трети клас във Френския лицей в Рабат. Той е прилежен ученик и отличник.

Симеон-Хасан е наследил любовта към конете от майка си. Получи първия си урок по езда на 2 г. А самата Калина активно участва в конни състезания, вече от името на България.

От баща си – мореплавателя Китин Муньос, пък малкият княз е наследил любовта си към морето. Вече прави първите си опити да плава с малка ветроходна лодка.

Само на 9 г., Симеон-Хасан вече участва и в светски събития. Преди месец с родителите си, баба си и дядо си присъства в Княжество Монако на тържеството по случай 70-годишния юбилей на техния роднина принц Алваро де Орлеанс-Бурбон, на което бяха още крал Хуан Карлос, баща на настоящия крал на Испания, принцът на Монако Албер, лихтенщайнският владетел принц Ханс-Адам.

Симеон-Хасан пред българското знаме и портрета на прапрадядо си Фердинанд в дома им в Мароко. Снимка: Давид Нивиер

От баща си Китин Муньос момчето е наследило любовта към морето и лодките. Снимка: Давид Нивиер

Симеон-Хасан в класната стая в посолството ни в Мароко на един от рождените си дни. Момчето вече говори и чете много добре на български. Снимка: Давид Нивиер

Малкият Симеон-Хасан слуша с интерес разказите за мореплавания и приключения на баща си Китин Муньос в изследователски клуб в Ню Йорк. Снимка: Давид Нивиер

Цар Симеон, когото внуците наричали “дядото от България” по негови собствени признания, се включва в българското образование на малкия Симеон-Хасан. Снимка: Давид Нивиер

Малкият княз с майка си Калина в Мароко. Снимка: Давид Нивиер

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.