Home » Е-Списание

Църковен календар: Черешова задушница

2016.06.18 Няма коментари
Spread the love

Днес е Черешова задушница, която се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на покойниците, които са били на свобода след Велики четвъртък. На този ден живите посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват ги, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

index

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите. Чрез богослужението в църквите или в гробищните паркове измолваме прошка и упокоение от Бога за нашите близки, които вече не са сред нас. Живите се молят за отишлите си от този свят.

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Иисус Христос входът на Царството Небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

В памет на покойниците, наред с молитвите, от нас се изискват и дела на съпричастност, съчувствие и благотворителност. “Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост” – както пише в Библията.

На Черешова задушница се приготвят се жито, хляб, вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира Възкресението, а хлябът – Иисус Христос.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.