Home » Авторски страници, политика

Новият български посланик в САЩ връчи акредитивните си писма

2016.06.28 Няма коментари
Spread the love

Извънредният и пълномощен посланик на Р. България в САЩ Тихомир Стойчев връчи вчера, 27 юни 2016 г., акредитивните си писма на президента на САЩ Барак Обама – съобщи пресцентърът на МВнР. В рамките на церемонията посланик Стойчев отправи към президента на САЩ и към американския народ пожелания за благоденствие и просперитет, от името на българския президент, министър-председателя, правителството и българския народ.

Снимка: МВнР

Снимка: МВнР

Ето още какво информира пресцентърът на Външно министерство, във връзка с официалното връчване на акредитивните писма на новия български посланик в САЩ:

В своето изложение българският дипломат акцентира върху стратегическото партньорство между двете страни и дейността на сформираните пет работни групи за стратегически диалог в основните сфери на сътрудничество: отбрана и сигурност; борба с тероризма; енергийна сигурност; върховенство на закона; образование и засилване на контактите между хората.

Сътрудничеството в областта на сигурността бе посочено като основен елемент в двустранните отношения, чието значение нараства с оглед на променената среда на сигурност. Подчертана бе ролята на САЩ за сигурността на страните от НАТО и изпълнението на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността (ERI). Посланикът отбеляза предприетите от България действия за постепенно увеличаване на разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. и информира за приетата от българското правителство Национална програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 г. Откроено бе значението на сътрудничеството между България и САЩ в борбата срещу тероризма и отличното партньорство между правоприлагащите институции на двете страни.

Посланик Стойчев декларира политическата воля на българското правителство за реформиране на съдебната система, което би позволило още по-ефективно сътрудничество в областта на борбата против корупцията и международната организирана престъпност. Като ключов приоритет на България дипломатът посочи диверсификацията на енергийните източници и подчерта подкрепата на България за Южния газов коридор. Потвърдена бе решимостта на правителството за изграждане на интеконекторни връзки със съседните страни и приоритетното значение на интерконектора между България и Гърция, като част от вертикалния газов коридор Юг-Север.

Посланик Тихомир Стойчев се спря и на сътрудничеството между България и САЩ в областта на културата, науката и образованието. Ясно бе заявено, че ще продължат усилията за включване на България в Програмата на САЩ за безвизови пътувания и за сключване на Спогодба за социална сигурност между двете страни. Подчертана бе важността на тези въпроси както за българското правителство, така и за българските граждани.

Българският посланик обърна внимание още на необходимостта от насърчаване на търговията и разширяване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между България и САЩ. Като положителен факт бе отбелязан нарастващият брой на българските фирми, които развиват успешно бизнес в Америка.

В заключение дипломатът подчертана ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа. Той посочи, че постигнатият напредък на Балканите се дължи и на американската подкрепа, и призова за продължаване на ангажимента на САЩ към региона.

Президентът Барак Обама приветства българския посланик с неговото назначение и изрази желанието си за задълбочаване на връзките между двете страни. В своето обръщение американският президент подчерта, че България и САЩ са свързани от топло приятелство. По думите му двустранните отношения са укрепнали още повече след присъединяването на страната ни към НАТО през 2004 г. и подписването на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната през 2006 г.

Американският президент изрази признателност за участието на българските военни контингенти заедно с американските военни сили в Афганистан, Ирак и Косово. Специално бе подчертано, че САЩ разглеждат България като лидер и фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, който се характеризира с нарастваща несигурност. Приветствани бяха усилията на България за постигане на регионална енергийна сигурност чрез диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и изграждане на газови интерконектори със съседните държави.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.