Home » Авторски страници, българи зад граница

Българин от Босилеград – европейски гражданин на годината!

2016.06.02 Няма коментари
Spread the love

Заместник-председателят на Европейския парламент и председател на Комисията по присъждането на Наградата за европейски граждани Силви Гийом съобщи, че по предложение на Андрей Ковачев, член на Европейския парламент, Комисията по присъждането е взела решение да удостои Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското малцинство „Босилеград“, с Наградата за европейски гражданин за 2016 г.

Европейски гражданин

Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград“. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини, насърчава доброто взаимно разбирателство и е сред най-пламенните застъпници за интеграцията на Сърбия в ЕС, както и за цялостното европеизиране на страната. Роден е на 14 март 1959 г. в село Ресен, община Босилеград, Западните покрайнини, днешна Сърбия. Следва право и още като студент се обявява против асимилаторската политика на режима на Тито спрямо българите в тогавашна СФРЮ и се доказва като пламенен защитник на европейските ценности. Откроява се като дисидент срещу комунистическия режим, бори се за присъединяването на Сърбия към семейството на Европейските демокрации. След 1990 г. е един от идейните творци на Демократичния съюз на българите в Югославия.
Николов е редактор е сп. „Бюлетин” в Босилеград. От 1997 г. е председател на българския Културно-информационен център “Босилеград”. Като активен общественик е написал над 400 статии за проблемите на българите в Сърбия. Немалко от тях са били публикувани през годините и в нашето издание. Носител е на четири награди за поезия и литература, обществена дейност и за принос за опазване на правата и интересите на българите в Сърбия. Автор е няколко книги и стихосбирки за българите зад граница, носител е на награда за родолюбива песен от Сдружението на българските писатели.

Още една българка, само че от България, е лауреат на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2016 г. – това е Мариана Пенчева, която е била номинирана от Георги Пирински. Мариана Пенчева е учител, който след затварянето на Основно училище „Васил Априлов” и пансиона в с. Гостилици, община Дряново, в края на 2015 г., приютява в апартамента си във Велико Търново девет деца, чийто семейства не могат да поемат грижите за тях. И им дава шанс за нормален живот и образование.

Публичната церемония по награждаването ще бъде организирана от информационното бюро на Европейския парламент в България. Централната проява ще бъде проведена на 12 и 13 октомври 2016 г. в Брюксел.

IIVAN EP

Честито, Иване! Радваме се заедно с теб за тази заслужена висока чест и ти желаем много здраве и сили по пътя ти занапред.

Честито и на учителката Мариана Пенчева.

 

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.