Home » Авторски страници

Български приказен замък спечели първа награда на A’ Design Award ‘2016

2016.06.30 Няма коментари
Spread the love

Създаденият от арх. Георги Тумпалов край Равадиново приказен замък „Влюбен във вятъра” спечели най-високия приз в конкурса за архитектура и дизайн A’ Design Award ‘2016. Близо хиляда летовници посещават този приказен замък всеки ден. Холивуд и Боливуд виждат във “Влюбен във вятъра” естествен декор за своите продукции.

Замъкът "Влюбен във вятъра"

Замъкът “Влюбен във вятъра”

Най-големитме филмови студии в Холивуд виждат в българския замък „Влюбен във вятъра” естествен декор за своите продукции, но ще трябва да почакат да мине лятото, за да започнат снимки тук. Интерес към атракциона е проявил и Боливуд. Преговорите с индийския филмов гигант предстоят, но снимките също ще бъдат изнесени извън туристическия сезон.

„Филмовите студии искат по време на снимките портите на Замъка да бъдат затворени, с което аз не бих се съгласил при никакви условия. През лятото тук идват посетители от цял свят. Изградил съм Замъка в приказен стил – така, както съм го виждал в детските си мечти, и искам повече хора да могат да му се радват” – казва собственикът на „Влюбен във вятъра” Георги Тумпалов.

Георги Тумпалов

Георги Тумпалов

Близо 1000 летовници посещават Замъка край Равадиново всеки ден, уточни Янко Кръстев, генерален мениджър на архитектурното чудо. Със своите заострени покриви и с високите си кули той сякаш изниква от паралелната реалност, описвана в приказките на Братя Грим и Андерсен. Неслучайно преди две години Холивуд хареса за декор обраслите му с бръшлян стени и пищните му тайнствени градини, и засне последната версия на филма „Спящата красавица”.

Янко Кръстев

Янко Кръстев

Филмовите продукции и международните награди, които Замъкът спечели през последните години, вдигат рейтинга на родния туризъм. Неотдавна „Влюбен във вятъра” спечели най-високия приз в конкурса за архитектура и дизайн “A’ Design Award”. Веднага след официалното връчване на престижната награда, което съвпадна с началото на туристическия сезон, България се изкачи от 88 до 35 място в световната класация на държавите с иновативен дизайн.

“A’ Design Award” е сред най-популярните в света конкурси за архитектура и дизайн. В тазгодишното издание кандидатите за високото отличие бяха общо 18 000. Международно жури от 40 страни, в чийто състав са включени 83 признати специалисти по архитектура и дизайн, оцени проектите по 6 различни критерия, между които: оригиналност, уникалност, иновативност, начин на менажиране, социална отговорност.

"Влюбен във вятъра"

“Влюбен във вятъра”

На 8-ми юни т.г. в известния италиански курорт Лаго ди Комо собственикът и архитект на „Влюбен във вятъра” Георги Тумпалов стана лауреат на най-високите отличия в световната надпревара за дизайн, а Замъкът бе обявен за „архитектурно чудо”. Той дори изпревари с визията си традиционните победители от САЩ, Япония и Индия, и успя да измести резиденцията на краля на Саудистка Арабия – Абдула. Българският атракцион зае безапелационно двете челни места – златен и сребърен приз.

На изискана церемония на брега на езерото Комо наградата – 3D принтерен метален трофей – бе тържествено връчена на Георги Тумпалов. На церемонията присъстваха представители на политическия и бизнес елит, изтъкнати архитекти и дизайнери, представители на Министерството на културата и туризма в Италия. Сред гостите бяха звездите Адриано Челентано и Тина Търнър, които приветстваха българските представители за световното признание. Търнър и Челентано получиха специална покана да гостуват в Замъка.

„Влюбен във вятъра” е замък от приказките, моята детска мечта, която аз продължавам да сбъдвам. Построеното досега е резултат на 20 години непрекъсната работа. Замъкът продължава да се изгражда ” – каза Георги Тумпалов при получаването на наградата.

Замъкът

Победата в “A’ Design Award” дава право на членство в редица престижни международни организации и бизнес структури, открива възможности за участие и в други конкурси. Собственикът Георги Тумпалов е включен в журито на “A’ Design Award” за неговите следващи издания. Замъкът е получил предложение и вече участва в конкурс за архитектура и дизайн в САЩ, в който могат да се включват само наградените в други конкурси по света. Изграден по една детска мечта, „Влюбен във вятъра” ще се включи и в още един конкурс – под егидата на музея Гугенхайм. Музеят разработва идеята за американската мечта и как тя влияе на стремежите и постиженията на хората.

В световен мащаб сега се поставя акцент върху развитието на селския и атракционния туризъм. Замъкът край Равадиново попада и в двата сегмента. Той е създаден като туристически атракцион, място за разходка, забавление и отмора. Началото на строежа му е поставено през 1996 година и оттогава досега целият проект, дизайн и изпълнение се осъществява от неговия собственик Георги Тумпалов само с лични средства, без помощи, дарения, кредити, заеми или чужди инвестиции.
20 000 тона странджански камък – мраморизиран варовик, украсен с елементи от мед и месинг, са използвани в градежа на изумителната постройка. Замъкът е разположен на площ от 35 декара, обграден от всички страни с невероятни пищни градини, фонтани, езеро с лебеди и красиви мостове.
Изграждането на атракциона продължава. До месец предстои пускането на новия фонтан, който е копие на Фонтан ди Треви в Рим. Скулптурите, повтарящи сътворените от Пиетро Брачи, са ръчно изработени от мрамор. Фонтанът ще има светлинни ефекти и 3D мапинг шоу. В момента се довършва и т.нар. нефритена зала, която ще бъде действаща художествена галерия.

Замък_4

Всеки замък по света е уникален и единствен. Въпреки, че не е строен преди столетия, „Влюбен във вятъра” излъчва внушение за величие. Това, че няма вековна история, не му попречи да засенчи световно известни старини в една друга класация – EDEN /European Destinations of Excellence Awards/. Чрез онлайн гласуване в 102 държави българският замък е включен в ТОП 5 на най-добрите европейски замъци. Пред него в класацията са само три замъка – в Португалия, Испания и Германия. Поредният висок приз ще бъде връчен от Европейската комисия по туризъм на 13 август на церемония в амфитеатъра в Созопол.

 

Комуникационна група
Имидж Едвъртайзинг

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.