Home » Авторски страници

БАН пусна Речник на българския език онлайн. Но къде е?

2016.06.14 2 коментара
Spread the love

Тези дни попаднах, макар и със закъснение на новината, че Институтът за български език към Българската академия на науките е пуснал безплатен онлайн Речник на българския език. Безспорно похвално начинание и положителна новина. Която е била съобщена в навечерието на 24 май т.г. от TV 7, от вестниците  “Сега”, “Стандарт”, “Култура”, “Дневник”, от сайтовете Dnes.dir.bg, Bnews.bg. Сигурно и от други медии, но линкове към публикациите в изброените са качени на страницата на Института за български език в сайта на БАН. Попаднах на тези линкове, докато търсех в този сайт къде в крайна сметка е онлайн Речникът на българския език.

Публикацията във в. "Сега"

Из публикацията на в. “Сега”

Във всички публикации с тази новина, на която попаднах първо в сайта OFFNews, се казваше, че Речникът е достъпен на следния адрес: http://ibl.bas.bg/rbe . Адресът не беше направен никъде с хипервръзка, както е в случая, но навсякъде бе посочен той. Ако кликнете върху този адрес с хипервръзка, както е направен тук, може да ви излезе следното:

Б2

Излиза, т.е., надпис: “Страницата не беше открита”. Като не открих тази страница, когато попаднах на новината за този речник, си помислих първоначално, че може пък колегите от OFFNews неволно да са направили някаква грешка в изписването на адреса. Случва се в този “грешен занаят” нашия, в който често се налага да бързаме.

Из публикацията на OFFNews

Из публикацията на OFFNews

Затова започнах да търся във вътрешната търсачка в сайта на БАН къде, аджеба, е този онлайн Речник на българския език, който е бил пуснат за свободен достъп в чест на 24 май и на 145 години от създаването на БАН. За съжаление – без успех. Не го намерих. Но попаднах на линкове към споменатите медийни публикации, качени в сайта на Академията, в които навсякъде се посочваше същия адрес за достъп към Речника. Предполагам защото точно този адрес е бил съобщен на всички медии.

Публикацията във в. "Стандарт"

Из публикацията на в. “Стандарт”

От отразените от различни медии хубава новина се разбираше още, че от многотомния Речник на българския език на Института за български език към БАН досега са били издадени 14 тома (до буква П включително), които включват общо 112 686 заглавни думи. Че Речникът представя максимално пълно лексикалното богатство на българския език от последните 130 години в неговото стилистично и функционално разнообразие (книжовна лексика, разговорна лексика, диалектна лексика, термини и др.). Както и  че все още не е осигурен достъп до няколко тома на Речника – Т. V, Т. VІ, Т. VІІ, Т. VІІІ, Т. ІХ и Т. ХІV, понеже се довършва се техническата обработка на тези томове при трансформирането им в електронен формат. Хубаво, от 5 том нататък все още няма достъп, но къде е достъпът до първите четири тома? Във всеки случай не и на споменатия адрес на достъп – http://ibl.bas.bg/rbe , който проверих вчера, 13 юни 2016 г., както и днес, 14 юни.

Публикацията във в. "Култура"

Из публикацията на в. “Култура”

А ако напишете във вътрешната търсачка на сайта на БАН израза “Речник на българския език онлайн”, ще ви излезе информация за речника, първо, когато е бил медийно отразен като печатно издание през 2012 г., включително и като онлайн достъп ще ви излезе как е бил отразен от медиите на 23 май т.г., но самият речник, който да ползвате онлайн – не излиза.

Б9

Този онлайн речник може би все пак съществува някъде в сайта на Българската академия на науките, по-точно на страницата на Института за български език. Но къде точно – вероятно само работещите в този Институт знаят. Но нали за свободен публичен достъп става дума все пак, не за скрит и служебен?

Публикация във в. "Дневник"

Из публикацията на в. “Дневник”

Та, не е зле, след като толкова много медии са отразили хубавата новина в навечерието на 24 май, че до многотомния Речник на българския език, създаден от Института по български език, вече има свободен достъп онлайн, такъв достъп наистина да има… Или, ако има някакъв технически проблем със съобщения на медиите адрес за достъп, той да бъде съвсем скоро решен, или пък да се изпрати до тях прес-съобщение с работещ адрес за достъп до Речника.

Публикацията в bnews

Публикация на Dnes.bg, 23 май 2016 г.

Не знам дали съобщения на медиите адрес за достъп до Речника на българския език на БАН е бил работещ и реален поне в началото. Аз просто със закъснение попаднах на тази новина. Но ако е било така, ако е бил работещ в началото, то поне медиите, публикували новината с този адрес, не могат да бъдат винени, че не са го проверили. Което не извинява БАН или Института за български език за това, че после е престанал да бъде работещ. А ако пък от самото начало не е бил… не знам даже какво да мисля.

Публикация на bnews

Из публикацията на bnews

Уважаеми дами и господа от Института за български език към Българската академия на науките, Вашата идея и Вашият труд за създаване на онлайн достъп до Речника на българския език на БАН са повече от похвални. Но ако в сайта на БАН някой е намерил време да отрази широко как новината за този Речник е била съобщена от различни медии, нека намери време и за това такъв онлайн достъп наистина да има.

.

Мариана Христова

2 коментара »

 • Анастасов said:

  Речникът е там, но вестниците са публикували грешно линка и оттам е тръгнал проблемът…

  Линкът http://ibl.bas.bg/rbe написан така отваря липсваща страница, явно не се забелязва отдолу първата икона на речника. Вярният линк е с дясна наклонена черта!

  http://ibl.bas.bg/rbe/

  Иначе речника работи. В действителност всички медии са го дали без тази “/” наклонена черта и това е породило объркването… 🙂

  Поздрави…

 • Мариана (author) said:

  Благодаря.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.