Home » Авторски страници

2 юни или миговете на заедност

2016.06.03 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Рoligraff.net

Снимка: Рoligraff.net

Когато на 2 юни завият сирените, се дава общ знак на българската общност, че за една минута ВРЕМЕТО СЕ ОТВАРЯ, за да общуваме мисловно със пожертвалите живота си, за да го има нашия Свят. Мигове на единение със Свети хора; саможертвени идеалисти; невинно избити заради убеждения; пищящи от ужаса изгаряни, побивани на кол или качвани на ченгел бунтовници или странници…

Умирали, за да бъде – “Мила Родино…”, “Облаче ле, бяло,…”, “Хубава си, моя горо…”, разветият трицвет, биеща камбана, викът на мюезина, избори, свободното говорене и писане, правото да бъдеш различен, пътуването по Света…

Спирането на място, изправяне прав, прекратяване на друга дейност означава, че ти – гражданинът на тази държава, преминаваш духом в пространството на вечните неща. Заставаш пред тези, на които си благодарен, че си този, който си! Пред себе си изричаш – БЛАГОДАРЯ ВИ!

Благодарността е добродетел на цивилизования човек.

И най-модерният индивид има лични сакрални места и мигове, където и когато е вън от реалните миг и място – споменът за мама, снимка на бащата, родната къща, раждането на дете, някаква интимна представа… Това са стълбовете на индивидуалната идентичност.

Общността, за да я има, за да се крепи в заедност, определя своите ценни места, дати и мигове. Докато се изпълнява химнът, всички стават прави. В някои държави поставят ръка на сърцето. Военните навсякъде отдават чест. Като се издига националният флаг – всяка държава има свой ритуал. Наполовина спуснатото знаме е знак за траур. Паметниците на забележителни личности или по повод важни събития са обгрижвани.

Всяка нация има своите дати, места, ритуали, има свой речник на важни за нея думи и имена.

Четете ли, слушате ли, гледате ли някоя персона, която неглижира българските ритуали, знаци, имена и думи, знайте – срещу вас стои или глупак безумен, или кирякстефчовец, независимо откъде и дали му плащат. Може да е безплатен.

 

Петко Симеонов

—————————————————————————————————————————-

Бел.ред.: На тазгодишния 2 юни служителите на посолството на САЩ в София са прекратили работа в 12 часа и са стояли прави по време на сирените.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.