Home » Авторски страници

“Аз, градът” – дискусия за опазване на българското културно-историческото наследство

2016.05.14 Няма коментари
Spread the love

sdf7

„Аз, градът!” е конферентно събитие на Софийски дискусионен форум, което ще се проведе на 16 май 2016 г. в София, в галерията на Национална художествена академия.

Над двадесет и пет години след края на комунизма, с благословията и знанието на държавата, в корупционния хаос на времето ни стотици обекти автентичен пласт архитектура, археология, култура и история на България са заплашени от псевдореставрация или разруха. Всички тези „обекти на прицел” са не само носители на архитектурна и археологическа стойност, но и белези на идентичността ни, през събитията и личностите, с които се свързват. За важните маркери на градската среда, през която до голяма степен се определя и индивидуалната личност и обществото в една държава, ще дебатираме с изтъкнати специалисти в материята и обществени личности от България и чужбина с отношение към проблемите. Събитието ще събере широка аудитория граждани със задълбочени познания и интерес по темата за опазването на културно-историческото наследство на България в общия европейски и световен контекст.

Специален гост

Ян Касъл, чешки политик и архитект, кмет на Прага в периода 1998-2002 г. По време на мандата му се провежда една голяма част от реставрацията на Прага, лично контролира реставрирането на Карловия мост. Ръководител на собственото си реномирано архитектурно ателие Best Development Prague. Влиза в политиката през 1990 г. в гражданския форум като заместник-кмет на Прага 1. И като член на общинския съвет на Прага, от 1991 г. членува в ОДС. От 2000 г. е председател на управителния съвет на Фондация „Фердинанд Пероутка“ .

Други участници

В дискусията ще участват още Малхаз Датукишвили, доктор по археология, проф. Велислав Минеков, проф. Тодор Кръстев, архитектите Надежда Сучева, Валентина Едрева, Анна Неврокопска, Пламен Братков, Любимка Стоилова, Дафина Барфончовска, американският консултантът и предприемач Филип Бей, художничката Мариела Маламад и др.

По време на събитието ще бъде представена и изложба на фотографа Здравко Йончев.

Теми

В три последователни панела с дискусия ще се разгледат проблемите, добрите практики и методите за защита на културно-историческото наследство.

Локацията

Избрана е престижната среда на българската културна и артистична традиция на някогашното рисувателно училище, днес Национална художествена академия, която продължава да бъде най-авторитетната българска институция за подготовка на професионални художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, консервацията и реставрацията и историята, и теорията на изкуството. Място с неповторим дух и силни личности и фон на бурни обществени събития в най-новата ни история.

Къде: Национална художествена академия, София

Кога: 16.05.2016 г. (понеделник), 10:00 ч.

Цели

Чрез форума, независимата инициатива Софийски дискусионен форум цели да концентрира вниманието както на цялото българско общество, така и на международната общественост и на отговарящите за бъдещо финансиране на културни и археологически проекти европейски институции. По силата на Договорите, Общността допринася за разцвета на културите на държавите членки, като зачита тяхното национално и регионално многообразие, и същевременно извежда на преден план общото културно наследство. Българското културно наследство е съществена част от общото и не може да бъде оставено на произвола на нерадостна съдба. Необходим е процес по възстановяване на нормалното стопанисване на недвижимите ни национални съкровища и цялостна отговорна устойчива политика в тази посока, за която се налага и международна помощ. Недопускането да бъде унищожен културно-историческия пласт на България, поради немощни политики, некомпетентно управление, откровено престъпни интереси и неадекватно законодателство, които водят до директно увреждане на важна част от общото европейско наследство.

Програмата на събитието може да намерите тук – Рrograma 16.05.2016

.

Десислава Григорова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.