Home » българи зад граница, Избрано

Още за Втория форум на Българските училища от Западното полукълбо

2016.05.18 Няма коментари
Spread the love

Коянка Димитрова, Rodinabg.net

index

На 23 и 24 април т. г. в Чикаго се проведе Втория форум на българските училища в Западното полукълбо, организиран под патронажа на вицепрезидента на Република България Маргарита Попова.

Провеждането на форуми, посветени на развитието на българските училища зад граница, вече е традиция. Началото е положено през 2005 г. в София с организирането на първата кръгла маса от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Дискусиите през изминалия период допринесоха за идентифицирането на проблемите, обединяването на образователните звена, създадени от сънародниците ни по света, намирането и използването на подходящи форми за тяхното финансиране от страна на българската държава. Насрочването на поредния форум именно в Чикаго, при това за втори път, не е никак случайно. На територията на САЩ функционират понастоящем най-много български неделни училища – 53, от които 12 в Чикаго, а общият им брой извън пределите на Отечеството надхвърля 280.

Боянка Иванова

Боянка Иванова

Домакин на форума, открит в 8.30 ч. на 23 април, бе Българското училище „Джон Атанасов” с директор Боянка Иванова, член на УС на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Училището е едно от най-големите образователни звена, основани от сънародниците ни, удостоено с най-високото отличие на ДАБЧ паметен медал „Иван Вазов”, а г-жа Иванова е носител на наградата „Българка на годината” 2012, учредена от агенцията.

Основните акценти на дискусията този път бяха два: приоритети и политика на съхраняването и популяризирането на българския език и национални ценности зад граница и съвременни алтернативи в обучението по български език, литература и история на България в мултикултурна среда. Организаторите на инициативата бяха Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), Министерството на образованието и науката, ДАБЧ, със съдействието на Посолството на Р България в САЩ и Генералното консулство на Р България в Чикаго.

Като официални гости на форума участваха Румен Йончев, председател на парламентарната комисия по политиките за българите в чужбина, евродепутатът Ангел Джамбазки, Димитър Владимиров, зам.-председател на ДАБЧ, Коянка Димитрова, директор на дирекция в ДАБЧ, Красимир Вълчев, главен секретар на МОН, Наталия Михалевска, началник на отдел ОКИ към МОН, Янка Такева, председател на Съюза на българските учители (СБУ), Надя Кантарева-Барух, директор на списание „Аз Буки„. Имаше представители също на СУ „Св. Климент Охридски“, Нов Български университет, ПУ „Паисий Хилендарски“, Американският университет в България, Американският научен център в София. Свои делегати бяха изпратили български неделни училища от 14 щата на САЩ, от Канада, Великобритания, Австрия, Франция и Кипър.

Форумът бе открит с музикален поздрав на учениците от училище „Джон Атанасов”. В обръщението си към участниците и гостите Боянка Иванова отправи посланието, че „достойнството на един народ е в съхранената му духовност”. Вицепрезидентът Маргарита Попова обърна внимание на две знаменателни събития през тази година, под знака на които се провежда форума – 1 100 годишнината от смъртта на Св. Климент Охридски и „Българският Великден”, когато през 1860 г. Българската църковна община в Цариград обявява обособяването си от Цариградската патриаршия и започва десетилетието на борбата за църковна независимост. Тя изрази своето преклонение пред просветителската мисия на учителите и подкрепи кампанията на АБУЧ българският език да стане матуритетен. Маргарита Попова бе наградена от името на АБУЧ с почетна грамота за съпричастността й към делото на българското учителство зад граница и възпитанието на младото поколение българи в дух на родолюбие. Грамотата бе връчена от Снежина Мечева, член на УС на АБУЧ.

Дистанционно по интернет от Вашингтон специален поздрав отправи посланикът на Р. България Елена Поптодорова. Говорейки за българските общности тя отбеляза, че „точно, когато сме в чужбина съзнаваме колко важна е съхранената духовност”, една мисъл, споделяна под различна форма в разговори с наши емигранти. Посланик Поптодорова, както и изказалия се по-късно генерален консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов бяха удостоени от АБУЧ с почетни грамоти за принос към развитието на българските училища в САЩ.

В изказването си Румен Йончев се спря на няколко важни въпроса, свързани с държавната политика спрямо българите в чужбина. Той сподели, че съществена част от работата на парламентарната комисия е свързана с разглеждането на въпроси от областта на образованието. И докато неделните училища вече получават финансиране от българската държава, то остава все още нерешен въпросът с подпомагането на сдруженията на сънародниците, посветили се на опазването на националната идентичност и традиции, което изисква отделна правителствена програма.

Димитър Владимиров, зам.-председател на ДАБЧ, поздрави организаторите и участниците на форума, голяма част от които са партньори на агенцията в продължение на дълги години. Бяха прочетени поздравителни адреси от името на председателя на АБУЧ д-р Ирина Владикова, генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и евродепутата Светослав Малинов.

Коянка Димитрова

Коянка Димитрова

Красимир Вълчев, главен секретар, и Наталия Михалевска, началник на отдел в МОН, направиха презентации по проблеми, свързани с организирането и финансирането на българските неделни училища и условията за ефективна работа в тях. Изнесени бяха данни за броя на българските учители в странство и броя на обучените ученици досега в неделните ни училища от стартирането на НП „Роден език и култура зад граница” през 2009 година. Обърнато бе внимание на някои предстоящи промени в текста на ПМС №334, както и на повдигнатия от аудиторията въпрос за създаване на сертифицирани центрове по български език в чужбина.

Деловата част на първия ден от форума завърши с презентация и урок – спектакъл „Робството и борбата за свобода, отразени в народната песен” на Виолета Петрова, зам.-директор на БНУ „Джон Атанасов”.

В 15.30 ч. бе проведена среща на вицепрезидент Маргарита Попова с българската общност в Чикаго и участниците във форума. Проявен бе интерес по въпроси, свързани с правото на гласуване на българите от чужбина и институционалното им представителство в България, привличането на интелектуалния потенциал на сънародниците ни в полза на Родината и дейността на ДАБЧ за завръщането на младите българи, завършили чуждестранни университети.

За родолюбивата атмосферата на първия ден от форума специално трябва да поздравим домакините, подредили в конферентната зала един своеобразен музеен кът със снимки, документи и вещи от различни периоди в историята на българската емиграция в Чикаго и региона.

DSCN1758

На следващия ден 24 април форумът продължи в престижния Union Legue Club of Chicago. Коянка Димитрова, директор на дирекция в ДАБЧ, направи презентация по темата „Специфика на българската общност в Северна Америка и ролята на ДАБЧ за запазването на родното самосъзнание, език и култура”. В краткия исторически обзор бе обърнато внимание върху специфичните особености при формирането на българската общност в САЩ и Канада в края на 19 век, формите на сдружаване през следващите етапи на развитие и специално ролята на българската църква и българското училище като центрове на социален и духовен живот на българските емигранти в тази част на света. Понастоящем българската общност в Северна Америка е добре структурирана и активна както по отношение на съхраняването на българския език и традиции, така и по отношение на популяризирането на родната култура в американското общество. Обърнато бе внимание и на формите на партньорство на организации и неделни училища от Северна Америка с ДАБЧ, като бяха посочени конкретни реализирани проекти през последните пет години.

Много въпроси бяха отправени към Янка Такева, председател на СБУ, във връзка с нейното изказване на тема „Синдикалните права на българските учители зад граница”. Презентации направиха Кина Бъговска, художник, председател на Българо-американския център за културно наследство, Боряна Шалевска от Американския университет в България, Диляна Иванова от Американския научен център в София за виртуалния музей „Куфарът на емигранта”. Издателствата „Анубис” и Булвест” представиха учебници и помагала, включително техни електронни варианти. С помагало в помощ на обучението по български език във втори клас се представи и „Малко българско училище” в Чикаго.

Пред паметника на Левски

Пред паметника на Левски, издигнат пред храма “Св. Иван Рилски” в Чикаго

В двудневната програма на форума организаторите включиха още значими прояви, допълващи представата за богатия на културни събития живот на българската общност в Чикаго. Това бе българският фолклорен фестивал „Верея”, открит на 22 април, очертал се като най-голямото събитие от подобен характер за сънародниците ни в Северна Америка. Участваха 30 певчески и танцови групи от САЩ и Канада. Посетени бяха БПЦ „Света София” и училището към нея, отбелязало миналата година 70 години от своето създаване. Проведена бе среща с настоятелството на Българския образователен център „Нов живот” към църквата „Нов живот”, също дейни участници във форума. На заключителния ден бе посетена БПЦ „Св. Иван Рилски”, към която отдавна функционира и неделно училище. Вицепрезидентът Маргарита Попова и всички участници във форума се поклониха пред паметника на Апостола, открит пред църковния храм на 24 май 2015 година.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.