Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в Босилеград и с. Извор

2016.05.25 Няма коментари
Spread the love

КИЦ „Босилеград“ и Обществено движение „Западни покрайнини“, отбелязаха скромно, но съдържателно и истински Деня на българската просвета и култура 24 май. Това стана в с. Извор, пред Килийното училище и църквата „Св. Троица“, строени през 1833 г. Идеята бе, освен за просветителската и евангелизаторска роля на Светите Братя, на учениците да се покаже мястото, откъдето по време на Възраждането започва ограмотяването, просвещението и духовното облагородяване на цялото Краище.

24 май 2016

По повод 24 май тази година бе представена стихосбирката „Изповеди на сърцето“ на Анастасия Рангелова и Радица Божилова, ученички в Босилеградската гимназия.

Книжката съдържа 13 потресаващи творби в стихове и проза, в които младите авторки изповядват чувствата си и отношението към действителността, в която живеят. Две много рано пораснали момичета, които сериозно и проницателно се заглеждат в несправедливия свят, в който „всъщност, поробители нямаше да има, ако нямаше кой да им робува“. Въпреки това, те намират сила да отправят оптимистичните си послания: „Последвай смело оставените самотни стъпки към пътя на свободата. Присъедини се. Грабни с неопетнени ръце пламъка и … предай нататък!“ (из „Пламък на добротата“).

24 maj

Иначе, КИЦ „Босилеград“ отбелязва 24 май от 2007 г. с учениците и учителите, с организиране на конкурси за литературно творчество и детски рисунки, и награждаване на най-успешните от тях. По този начин КИЦ успя да вкара много ученици от Основното училище и Гимназията в активно отбелязване на празника, давайки им същевременно възможност за творческа изява.

За съжаление, скоро започна силен натиск за чалгализиране на тази светла културно-просветна проява и превръщането й в събор със скара, бира и музика от тонколони. Имаше и противодействие от църковните власти, които не разрешаваха използването на черквата за провеждане на културните програми по повод 24 май. Сега се правят опити да се отнеме отбелязването на 24 май от КИЦ “Босилеград”, за да се промени възпитателно-творческия му характер с празнично-забавна манифестация.

Гимназията в Босилеград едва за втори път отбеляза 24 май с културна програма, изготвена от Столична община и тенденциозно дублира отбелязването на 24 май, ангажирайки и оказвайки натиск върху учениците да не участват в дейностите на КИЦ-а. Това за пореден път показва стремежа на сръбските власти да ограничат инициативите на българските граждански организации.

 

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.