Home » Авторски страници, българи зад граница

24 май в БУ “Азбука” в Дъблин

2016.05.25 Няма коментари
Spread the love

27132440751_957c7bb949_z

Честит празник и от нас, от Българско училище “Азбука” в Дъблин!

Честит да ни е най-българският празник и нека всички от Светилищата на българското, където и да сме по света, да продължаваме да сме заедно и силни в това велико дело! Честит празник на всички, които светят в светлината на словото и живеят с гордостта от българското!

Горди сме от факта, че нашето училище за втора поредна година празнува този ден заедно с още три български училища в чужбина от Париж, Прага и Будапеща – за да свети още по-силно нашето българско слънце! 🙂

Особено сме горди днес и заради това, че нашето училище вече си има знаме, извезано в България и подарено ни от г-н Венцислав Велков и семейството му.

Зорница Гоган,

Българско училище “Азбука” – Дъблин

27132444971_3d44ba430b_z

“Върви, народе възродени, към светли бъднини върви…”

Това е призивът, около който се обединяваме всяка година на празника на братята Кирил и Методий, защото в най- тежки моменти от нашата история той ни поддържа и прави силни, защото народът ни вярва в знанието като висша ценност, защото то е символ на традиция, достойнство и духовност.

Носител на тази традиция и исконните стремежи на българина, където и да се намира по света, за просвета и знание, е нашето училище “Азбука” в Дъблин.

26595378874_4ea81d4d2a_z

Пред магическата мощ на писаното българско слово се преклонихме всички – ученици, родители, учители и гости на празничното тържество, организирано от училище “Азбука” и посветено на този най-български празник. Негови специални гости бяха извънредният и пълномощен посланик на Р. България в Р. Ирландия – Бранимир Заимов, Джери Мууни – директор на училище Санта Мария Синг Стрийт Праймъри Скул, Димитринка Кирова – представител на БОКЦИ.

“Особено светъл и много български е днешният празник” – заяви посланик Бранимир Заимов в своето приветствие. Той също припомни, че той е уникален по своята същност и демонстрира нашата любов към българския език, че е празник на българското самосъзнание. Ние го празнувам благодарение на българското училище “Азбука” в Дъблин. Специални благодарности посланик Заимов отправи към Зорница Гоган, директор на училището, за нейната всеотдайна работа като ръководител на тази духовна територия на българщината, към всички учители за тяхната самоотверженост в желанието да просвещават и да отстояват българската култура. Посланик Заимов също подчерта огромното значение на подкрепата на родителите, на родителския съвет и на неговия председател Вяра Панова.

26926675390_d321ae65ea_z

В приветствието си към присъстващите, Димитринка Кирова, представител на БОКЦИ, призова да пазим българското в себе си чрез азбуката, която ни е сплотявала в продължение на векове.

В този празничен ден ние честваме братята Кирил и Методий – подчерта Зорница Гоган, директор на училището, но това е ден и на българската азбука, чието име носи то. Тя с нескрита радост сподели, че успехът на децата за учебната 2015/16 година е отличен като отправи благодарност за неуморната работа на родителския съвет и на Вяра Панова, за подкрепата на Посолството в лицето на посланик Бранимир Заимов и на БОКЦИ, които духовно и по всякакъв начин помагат на дейността на училището. Зорница Гоган също отбеляза, че то върви с много по-уверени стъпки напред като гради храма на знанието и словото, които ще направят света за нашите деца по-добър.

27201674375_24b1e45aff_z

Последва един незабравим момент за всички ученици и учители на училище “Азбука” – посрещане на училищното знаме за първи път в историята на нашето училище. Със ставане на крака присъстващите приветстваха знаменосците и благородната кауза на Венцислав Велков, инициатор за ушиване на знамето. Дарявайки го, той безвъзмездно показа своята съпричастност към просветната дейност на училище “Азбука”. Щастливи сме, че то има вече своя символ, който ще го обединява в порива за съхраняване на българския дух.

Последва приветствие за празника от учениците от 5-ти, 6-ти, 7-ми и 8-ми клас.

27201641845_ff8711be63_z

Химнът на братята Кирил и Методий отново събра всички ученици на сцената. Към тях се присъедини и развълнуваната публика, която пя заедно с децата и учителите. Бурни бяха аплодисментите за изпълнението на Кевин и Марк на стихотворението “Аз съм българче”.

След това на сцената бяха поканени учителите. За неуморната им работа, търпение и отдаденост, своите благодарности изказаха учениците, подарявайки им букети и искрени усмивки.

26595259374_c57e9bd144_z

С аплодисменти бяха изпратени изпълненията на танцов състав “Звездички”, на най-малките с изпълнението на “Чело коте книжки”, на декламацията на децата от клуб “Родна реч”, подготвителната група , 2-ри и 3-ти клас. Но най-развълнувани бяха първокласниците, които тази учебна година изписаха със старание първите букви и прочетоха първите си изречения. Емоционалното им изпълнение трогна цялата публика.

26595361764_34223d9a31_z

В деня на просветата и книжнината ние, които сме далеч от България, си спомняме за близките и любими хора, останали там. Затова емоционалният градус на тържеството се повиши с изпълнението на Никита Иванова на песента ”Облаче ле бяло”. Сълзи напираха в очите, а след края на песента последваха бурни аплодисменти. А танцът на състав “Ритъм” накара всяко сърце да трепти с ритъма на българската народна музика. Заслужени аплодисменти отнесе групата по Тай-чи, която направи кратка демонстрация на наученото досега.

Последва отчитане на резултатите от училищния конкурс. На сцената беше поканена Вяра Панова, председател на родителския съвет, която благодари на всички участници за техните изключителни ентусиазъм и креативност, и награди отличените с подаръци и грамота.

26926688500_58b77bed6b_z

След това Зорница Гоган, директор на училището, покани на сцената г-жа Татяна Аданова, която в продължение на пет години беше председател на БОКЦИ. Поднасяйки й букет цветя, тя й благодари за голямата помощ, подкрепа и съдействие в дейността на училището.

А светлият порив да не забравяме, че сме българи, намери отново своето доказателство в лицето на нашия дарител Венцислав Велков. В края на тържеството ученици и учители бяха отново на сцената. Раздадените подаръци включваха пътеводител и карта на родината ни със 100-те национални туристически обекта и брошура “Открий България”. Пред нас сега стои предизвикателството да посетим колкото се може повече обекти.

27132609041_c3534cb282_z

И като съвсем естествен завършек на празника отекна в залата песента “Моя страна, моя България”. А кръшното българско хоро след това събра на сцената родители, гости, учители и ученици. Така приключи нашият празник. Но това не беше поредното тържество. Това беше един възторжен и емоционален ден. Ще го помним всички, защото вярваме в силата на духовността и знанието.

Мариана Монир,

учител в училище “Азбука” – Дъблин, Ирландия

27167985446_f17cfff3b1_z

Снимки: Ивайло Петров

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.