Home » Авторски страници, политика

“Гласувай без граници”: Властта се опитва да провали електронното гласуване

2016.04.25 Един коментар
Spread the love

ИК „Гласувай без граници“ изпрати до медиите съобщение, с което изразява своята позиция, че властта в България се опитва да провали електронното гласуване с прибързани действия.

11

Инициативният комитет предлага „Пътна карта“

за устойчиво въвеждане на гласуването от дистанция.                       

Парламентът прие на второ четене промени в Изборния кодекс, с които направи гласуването задължително, забрани провеждането на референдуми заедно с избори, забрани отварянето на изборни секции извън дипломатическите представителства извън България и отказа да създаде многомандатен район „Чужбина“.

Това предизвика заслужено недоволство, защото е отстъпление от вече поети ангажименти към българските граждани, живеещи в чужбина.

Предстои гласуването на промените, свързани с въвеждането на електронното гласуване от дистанция. Представители на Инициативния комитет „Гласувай без граници“ и експерти се включиха в работната група към Комисията по правни въпроси в Народното събрание, която да прегледа и съгласува законодателните решения за електронно гласуване.

В работната група постигнахме съгласие за своеобразна „Пътна карта“ за въвеждане на електронно гласуване и това залегна в приетите от Комисията по правни въпроси текстове. Предвижда се:

  1. Тестване на технологията през 2017 г. и 2018 г. чрез експериментално гласуване от дистанция.
  2. Външен одит и сертификация на технологията, използваща отворен код, което да позволява наблюдение на процеса и независимо преброяване на резултатите.
  3. Използване на електронна идентификация в личните карти и на други носители, която следва да е налична от 2017-2018 г.
  4. На Евроизборите през 2019 г. въвеждане на електронно гласуване от дистанция, след като успешно е преминала експерименталната фаза.

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е силно разтревожен от политическите анонси за форсирано въвеждане на експериментално електронно гласуване още на изборите за президент през 2016 г. като вид компенсация срещу орязаните изборни права на българите в чужбина.

„Гласувай без граници“ предупреждава:

–        Това е необмислено и провокативно действие, чиято цел е да обрече на провал електронното гласуване.

–        Необходимо е изграждането на организационен и технологичен капацитет, тестване и усъвършенстване на системата, преди нейното въвеждане.

Призоваваме народните представители да се отнесат отговорно към процеса на въвеждане на електронно гласуване от дистанция, за да отговорят реално на очакванията на подкрепилите го на референдум близо 2 милиона българи.

Предупреждаваме, че прибързаното и необмислено форсиране на процеса ще доведе до предизвестен провал, а това рискува да затвори завинаги страницата с електронното гласуване. Това ще изолира още повече гражданите от изборния процес.

 

Мануела Малеева,

Представляващ Инициативния комитет „Гласувай без граници“

One Comment »

  • Лила Кара said:

    ЗАЩО им давате ТРИ години време на тези михлюзи. Може да се внедри още тази есен експериментално, и от догодина повсеместно. Който не ползва компютър, да гласува с хартиена бюлетина, или на терминал, или по пощата. На останалите НЕ ни трябват и изборните им пунктове. Ще си гласуваме у дома.
    Но три години е голям подарък! Това са три години от нашия живот. Аз не съм съгласна да им ги дам.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.