Home » българи зад граница, Е-Списание

Български почетен консул в Украйна освободен заради контрабанда с алкохол

2016.04.28 Няма коментари
Spread the love

Българското правителство освободи в сряда украинския гражданин Иван Аврамов от длъжността почетен консул на България в Украйна – информира Mediapool.

.

Иван Аврамов

Иван Аврамов

“Аврамов е освободен от длъжността след постъпили сведения за участие в дейности, които биха могли да доведат до уронване на престижа на България в Украйна и да имат негативни последици за отношенията между двете държави, както и за ефективната защита на правата на българската общност в Украйна”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Аврамов подкрепя проруските сепаратисти в размирните области на Източна Украйна, в които е почетен консул, съобщиха дипломати пред “24 часа”. Освен това е бил член на “семейството” на Виктор Янукович, както е известна в Украйна олигархичната структура около сваления с бунтове бивш президент на страната.

Иван Аврамов е на 45-то място в списъка на най-богатите украинци със състояние от 352 млн. долара. Твърди се, че в “семейството” е бил надзорник на Одеска област, контролирал е производството и контрабандата на алкохол. Освен това е съсобственик на въгледобивния монополист “Донбасхолдинг” и собственик на няколко фабрики за обогатяване на въглища.

Притежава и Болградския завод за алкохол, а при управлението на Янукович е контролирал и държавния алкохолен монопол “Укрспирт”. В Луганск пък има компания за добив на газ.

Единствен официален съдружник на Аврамов е Юрий Иванющенко, който е включен в списъка на ЕС за блокиране на банковите сметки на поддръжниците на Янукович. Като “надзорник” за Одеска област Аврамов е контролирал и тамошната митница според публикации в украински медии.

Произходът на Аврамов е български – от Болград, но той е украински гражданин. Освобождаването му от поста почетен консул на България ще позволи на властите да го разследват и съдят, разясниха дипломати. Почетният консул не получава заплата, но има имунитет като дипломат.

Източник: Mediapool

———————————————————————————————————–

Още информация по темата:

Асоциацията на българите в Украйна, чийто председател е депутатът в Украинската Рада Антон Киссе, е изпратила на 24 април т.г. сигнал – питане до председателя на групата за приятелство България-Украйна към българския парламент Атанас Атанасов, в което се казва, че Запорожкото областно българско дружество, което е член на тази асоциация, се е обърнало до Асоциацията за съдействие относно придобиването на българско гражданство на Иван Аврамов. Факсимиле от писмото на Асоциацията на българите в Украйна до председателя на групата за приятелство България-Украйна към българското Народно събрание може да се види по-долу.

13081604_10154187650449515_100520440_n

 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.