Home » Авторски страници, българи зад граница

Петата Олимпиада за Левски в Чикаго

2016.03.02 Няма коментари

„Времето е в нас и ние сме във времето.”

В. Левски

Олимпиада за Левски-2016г.

Времето, времето… Отброявам минутите и пришпорвам колата по южната магистрала към Глен Елън, там, където бе съсредоточено събитието, посветено на подвига на Васил Левски. В слънчевия 20 февруари, в сградата на Grace Lutheran Church, Милена Николова, Ралица Аврамова и Красимира Вълчева от училище “Слънчогледи” – домакините на тазгодишната Олимпиада – ни очакваха.

Просторната църква с красиви стъклописи, специално наета за случая, беше събирателната точка на девет български училища, идващи от четирите посоки на Чикаго. Настана оживление, коридорите и залите се изпълниха с деца, учители и родители. Развяха се знамена, притичваха деца в народни носии, млади опълченци нагласяха калпаците си.

„Аз съм Българче” отекна звънкото гласче на 4-годишния Джорж Грозев от училище “Слънчогледи”. Но не само той, над осемдесет деца, участници в Олимпиадата в този ден, ясно и категорично заявиха, че са българчета, че „тачат и милеят всичко българско и родно” и най-вече своя кумир – Апостола на свободата Васил Левски. Те се надпреварваха във викторината „Какво знаем за живота за Левски?”. Препълнената зала не жалеше аплодисментите си след всяко тяхно изпълнение.

Ученици от "Света София" изпълняват "Тих бял Дунав"

Ученици от “Света София” изпълняват “Тих бял Дунав”

Колко е хубаво, че ги има тези български училища, за да звучи „Тих бял Дунав” в изпълнение на децата от училище „Света София”, да слушаме развълнувани „Обесването на Левски” на Анна и Самуил Логсдон от БУЦ „Знание” и рецитал на ученици от „Свети Иван Рилски Чудотворец”, да гледаме как умело отмерват ритъма малките крачета от Малко българско училище в танц с менчета. Радвахме се на елегантните възрожденски носии, представени от училище „Нов Живот”, вълнувахме се от прекрасния глас и изпълнение на Йоанна Смилкова от “Патиланско царство” “Кой уши байряка?”.

Момент от "Залавянето на Апостола", постановка на БУ "Джон Атанасов"

Момент от “Залавянето на Апостола”, постановка на БУ “Джон Атанасов”

Несъмнено на финала бе запомнящото се изпълнение, с внушителната група от училище „Джон Атанасов”, които представиха театралната постановка „Залавянето на Апостола”, съвместно дело на учители и ученици, поднесена емоционално и артистично, с необходимия реквизит и облекло. Стоян Дечев в ролята на Левски вгради не само своята любов към героя, но и истинското си призвание към българската история, на която учи децата в училище. Още един историк в тази зала, Ралица Аврамова, домакин и водещ на събитието, доказа своята любов към историята с подготовката на викторината, пъзелите за Левски с негови цитати.

Милена Николова, директорката на „Слънчогледи”, беше осигурила всичко необходимо за истинска, съвременна презентация – техника и видео, озвучаване, а не липсваха и професионалисти като Стефан и особено Николай, които бяха неотстъпно на пулта.

С всяка година Олимпиадата за Левски става все по-интересна и предизвикателна за децата от българските училища в Чикаго, учителите търсят все по-нови форми на презентация, което е още един положителен стимул за изучаване и поддържане на българския език в чужбина. В това са убедени многото поддръжници на тази идея и благодарение на тяхната подкрепа Българо-американският център за културно наследство може да организира едно от най-масовите колективни прояви на българските училища.

Благодарение на подкрепата на Генералното консулство на Р. България в Чикаго, на участието на Държавната агенция на българите в чужбина и Националния музей на Васил Левски в Карлово, ние можахме да раздадем книги и сувенири на училищата, а грамотите, които получиха участниците, връчени лично от генералния консул Симеон Стоилов, се осигуряват всяка година от нашия главен спонсор – Валентин Георгиев чрез Pulaski Bank, където той е вицепрезидент.

Генералният консул Симеон Стоилов поздравява участниците

Генералният консул Симеон Стоилов поздравява участниците

Дарители с родолюбив дух много. Като Ангел Сапунджиев и неговите колеги от Primerica, Златан и Полина Буюклиеви от сертифицирана счетоводна къща, Митко Чалъков. Дарители са и онези, които работиха неуморно за успешно протичане на поредната Олимпиада за Левски. Благодарим на Ива Коева, която бе неотлъчно там, където имаше нужда от две сръчни ръце, на Добри и Стефан и на целия борд на директори от Българо-американски център за културно наследство. Подкрепиха ни активно и нашите медийни партньори – вестник „България Сега”, електронния сайт Еврочикаго и вестник „България”.

received_10208570118231788

Благодарим Ви, учители и директори – Хриска Перфанова, Боянка Иванова, Живка Петрова, Жана Карталян, Лили Паслиева, Даниела Михайлова, Милена Николова, Росица Дамянова – за прекрасното представяне на Вашите ученици. Благодарим и на Вас, скъпи родители, Вие сте главната движеща сила, децата Ви да не забравят майчиния си език.

 

Кина Бъговска

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.