Home » Авторски страници, българи зад граница

Флашмоб в Одеса: Довиждане, Баба Марта

2016.03.26 Няма коментари
Spread the love

05-Baba_Marta-Odessa-BMK-KBU-ABV

Одеса, Украйна. На 26 март 2016 г., по инициатива на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ и Български младежки клуб „Актив“, ще се проведе флашмоб „Довиждане, Баба Марта“. Точно в 13:00 ч. местно време пред Одеската национална опера танцовият състав „Лудо-младо“ към БМК „Актив“ ще започне да играе хоро, към което ще се канят случайните минувачи. Към флашмоба ще се присъединят учениците от българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“. Те ще раздават мартеници, като ще разказват за българската традиция как се посреща и изпраща Баба Марта. Инициативата се провежда с подкрепата на Одеския градски съвет.

03-Baba_Marta-Odessa

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“: Ние, българите в Одеса, не само посрещаме, а и изпращаме Баба Марта. Тази стара традиция се е запазила във всяко българско село в Бесарабия, а многобройната българска общност я пренесе в Одеса. Благодарение на съдействието на одеското кметство, имаме поредна възможност да запознаем жителите и гостите на града с нашата култура. Баба Марта е уникален празник и всеки път предизвиква голям интерес у хората тук. Учениците от „Аз Буки Веди“ и младежите от БМК „Актив“ с удоволствие се включват в инициативата като пазители на българската култура в Украйна.”

04-Baba_Marta-Odessa

Българите в Одеса са едни от най-активните етнически общности в града. Това не е първият флашмоб, организиран от Български младежки клуб „Актив“ и Конгреса на българите в Украйна. Първата акция бе проведена през 2011 г., тогава по случай 135-годишнината на Априлското въстание бе организиран флашмоб „Българско знаме“. Следващият флашмоб „Голямо одеско хоро“ събра над 150 участника. Ние пазим българското!

06-Baba_Marta-Odessa

Максим Димитров,

пресцентър на Конгрес на българите в Украйна

——————————————————————————————————————————–

Бел.ред.: Снимките са от предишното изпращане на Баба Марта от българите в Одеса. Мартениците и тази година ще бъдат окачени на същото дърво.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.