Home » Авторски страници

Пето издание на “Месец на Америка в Кърджали”

2016.02.15 Няма коментари
Spread the love
Момент от откриването на петото издание на "Месец на Америка в Кърджали"

Момент от откриването на петото издание на “Месец на Америка в Кърджали”

През този февруари в Кърджали за пети пореден път се провежда събитието “Месец на Америка”. Програмата започна с изложба за Гранд каньон на местния фотограф Николай Дечевски, посетил САЩ преди месеци. С презентация се включи и журналистът и главен редактор на вестник «Нов живот» Иван Бунков. Той разказа за долината Напа и направи сравнение между винопроизводството в САЩ и в България. Вечерта завърши с дегустация на калифорнийско и ивайловградско вина.

Николай Дечевски

Николай Дечевски показва една от своите снимки

До края на Месеца организаторите са планирали изложба «Белите брези и Америка» за Школата по астрономия, която се провежда ежегодно от 1970 г. до днес в туристическия комплекс край Ардино. През годините като лектори там са участвали известни учени от български произход, които работят в САЩ, като проф. Димитър Съселов, преподавател в Харвард, проф. Златан Цветанов – програмен учен в централата на НАСА в Балтимор, и др.

Ще има презентации за американското изобразително изкуство, за легендите на джаза Джон Колтрейн и Майлс Дейвис, както и вечер в памет на известния български преводач от английски език Кръстан Дянков.

Акцент в тазгодишното издание на Българо-американския форум ще бъде изложбата на Кина Бъговска, художник, журналист и общественик. Тя е родена в Момчилград, но от 2000 г. живее в Чикаго.

Кина Бъговска, снимана докато работи по украсата на Българския Коледен концерт в Чикаго в края на миналата година. Снимка: Фейсбук профил на Кина Бъговска

Кина Бъговска, снимана докато работи по украсата на Българския Коледен концерт в Чикаго през декември миналата година. Източник: Фейсбук профил на Кина Бъговска

През този най-кратък месец в годината ученици от клуба по журналистика в Обединен детски комплекс усилено подготвят пилотно издание на в. «Приятели Плюс», който ще разказва за българо-американските връзки в Кърджалийско. Очаква се изданието да излезе от печат в началото на март.

Месецът на Америка се организира от Дружество «Приятели на САЩ», Клуба на американските възпитаници, Посолството на САЩ и Община Кърджали.

 

Валентина Иванова,

председател на Дружество «Приятели на САЩ»

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.