Home » Авторски страници, Е-Списание

Задържаните без причина в Либия български моряци се завърнаха в родината

2016.01.22 Няма коментари
Spread the love

Министерството на външните работи информира, че държаните цяла година в Либия двама български моряци от малкия танкер  “Sunoil”, плавал под молдовски флаг, който поради авария акустира през януари 2015 г. в пристанището на Триполи, са били освободени.

Порт Триполи

Пристанището на Триполи

На 3 януари м.г. в МВнР постъпва сигнал, че месец по-рано плаващият под молдовски флаг малък танкер „Sunoil” с петчленен екипаж, сред които двама български граждани, е претърпял авария в международни води в близост до Либия и е подал сигнал за бедствие. Притеклият се на помощ кораб е изтеглил танкера до порт Триполи.

Танкерът и петчленният му екипаж, в който, освен българските граждани, е имало двама украинци и един румънец, е бил задържан по обвинение за трафик на петролни продукти (забранен в Либия). При задържането на танкера на борда му не е имало нефтопродукти, а плавателният съд е изпълнявал курс, който не е предвиждал влизане в либийски териториални води.

След получаване на този сигнал в Министерството на външните работи, чрез българските посолства в Италия и Либия, са били предприети мерки за изясняване на причините за задържане, на местонахождението на българските моряци и на възможностите за освобождаването им. Проведени са били срещи с представители на либийското посолство в София. На румънската и украинската страна бе предложено да бъдат предприети координирани действия по случая. Потърсено е било съдействие и от Делегацията на ЕС в Либия.

В резултат на усилията на МВнР, във взаимодействие с посолствата ни в Либия и Италия, и на Делегацията на ЕС в Либия, на 12 януари т.г. съдът в Триполи е оттеглил обвиненията към екипажа и е постановил освобождаване на членовете му. На 15.01.2016 г. двамата български моряци са се завърнали в родината.

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.