2024-03-28

2 thoughts on “Мечти от извара

  1. Лидия е права и В донякъде. Нещата са до голяма степен така както го пишат. Но дали комунизма или капитализма са виновни е голям въпрос. Разликата между капитализма и комунизма е огромна. Но разликата между тези които управляваха при комунизма и капитализма е незначителна. Почти навсякъде фамилните имена са същите или близки. Децата на тези които се кълняха за верност към Москва отидоха на Запад и сега пак управляват както преди. Колко неща се правят и уреждат както си го правеха както си го искат. Наследствено генетичния подбор е почти същия. Полицията, както милицията пази главно управляващите. За обикновените хора няма действаща защита от крадци и мошеници. Подкупите се смятат напълно редовни за уреждане на много неща. Като забогатяваш с подкуп, кой кого експлоатира?

    Имам един приятел инженер в Холандия с къща на края на едно малко градче. Разправи ми как си купил едно съседно място с заем от банката и си го работи събота и неделя . Насадил си е доста неща. Жена му не ходи да купува замразени зеленчуци. Всичко е прясно. Имал излишек и продавал на съседите. Изплатил си голяма част от заема и харчи по малко за храна. Не вижда нищо лошо в капитализма. Работи за Сименс. Те продават неговия труд и му плащат редовно за това. Не смята, че те го експлоатират или пък, че той ги експлоатира.

    Всеки, който пътува през Австрия почти не може да види запустяла земя както в България. Защо българите отиват да работят за австрийците или гърците при същият „експлоататорски капитализъм“.
    Защо не можен ние самите в България с същата земя и по добър климат да направим същото.

    Преди да упрекваме Москва, Вашингтон или Брюксел, капитализма или посткомунизма, нека да мислим и гласуваме за тези, които могат и знаят какво правят. Защото всички знаят кой лъже и кой не. Нека да престанем да смятаме способните за пясък в държавната машина и да ги пъдим от страната, за да творят за другите. Нека престанем да гласуваме с надежди за трохи и да не виждаме това, което всички знаят.

  2. Най-хубавото нещо, което ми причини капитализма, е че ми показа, че никой, абсолютно никой освен родителите ми, не го е еня как ще си изкарвам прехраната и как ще си храня децата. Капитализма ме научи, че всеки обществен строй е създаден за да експлотира работещите и от него се облагодетелстват единствено неговите създатели. Капитализма ме научи, че ако искаш да разбереш, кой има изгода от нещо трябва да следиш при кого отиват благата. Капитализма ме научи да се боря със зъби и нокти за себе си и за семействто си. Капитализма ме научи, че няма по-важно нещо от семейството и, че всичко останало е само прах в очите и лъжи със цел ограбване на лековерните. Капитализма ме научи, че най-разпространеният начин на живот на планетата Земя в момента е канибализма. И най-накрая капитализма ме научи, че въпреки всички това аз си оставам човек защото не мога да съм друг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *